HAOS U SRBIJI: Voda i vetar nosili kuće i stoku!

Potop ponovo paralisao veći deo naše zemlje

HAOS U SRBIJI: Voda i vetar nosili kuće i stoku!

Srbija -
Velika bujica napravila ogromnu štetu u Medveđi, u Topoli vanredna situacija, a jake kiše ugrozile rad Termoelektrane „Kostolac A“
1 / 6 Foto: Kurir Štampano

BEOGRAD - Jako nevreme praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i olujnim vetrom opet je pogodilo našu zemlju. Bujice vode u Medveđi nosile su kuće i stoku, a u Topoli je proglašena vanredna situacija. Kritično je bilo i u Kostolcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Kuršumliji, Čačku...U pojedinim mestima u poslednjih nekoliko dana palo je i po 200 litara kiše po kvadratnom metru.Veća temperatureBiolog Marina Drndarski, koja se bavi ekologijom, kaže za Kurir da ovakva sezona ukazuje na klimatske promene.- Ranijih godina je bilo izuzetno toplo, a globalna temperatura u poslednjih 100 godina povećala se za jedan stepen. Za prosečnog čoveka to ne znači ništa, ali može dovesti i do potpunog nestanka organizama koji su osetljivi na promene. Kad imamo povišenu temperaturu vazduha, onda imamo i veće isparavanje. Baš zbog klimatskih promena dolazi do ovakvih nepogoda - kaže Drndarski.Vikend bez kišeGoran Mihajlović iz Hidrometeorološkog zavoda kaže da se i danas očekuje nestabilno vreme praćeno pljuskovima i grmljavinom.- Očekuju se obilne padavine, 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a lokalno i do 80 litara. Za vikend i početkom sledeće nedelje očekuje nas stabilnije vreme sa dosta sunčanih intervala - kaže Mihajlović.

Džinovski oblak iznad Srbije...Snimak NASA
Džinovski oblak iznad Srbije...Snimak NASA

http://www.youtube.com/watch?v=RKO6lvjyBzM
http://www.youtube.com/watch?v=xrZ5YYhsNrc
http://www.youtube.com/watch?v=rc8edwz8DhA

Avio-saobraćajSRBIJA PREUZELA KONTROLU LETENJA IZNAD HRVATSKEKontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela BiH zbog velikog nevremena iznad Hrvatske. Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin rekao je da je zbog nevremena došlo do potpunog pada sistema kontrole letenja iznad Hrvatske i 45 odsto BiH, koje kontroliše Hrvatska, pa je posao preuzela SMATSA.

UGROŽENI GRADOVITopolaVANREDNA SITUACIJAOpština Topola juče je proglasila vanrednu situaciju zbog oluje koja je pre dve večeri zadesila tu opštinu i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posledice se još uvek sagledavaju. Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo grada.SuboticaPARALISAN GRADNevreme je pogodilo i Suboticu. Jaka kiša praćena snažnim vetrom bila je samo početak višečasovnog nevremena, koje je uz učestale udare gromova praktično paralisalo grad ne neko vreme i pričinilo štetu na nekoliko objekata, ali i vozila. Zabeleženo je i da su neki kontejneri pomereni sa svojih lokacija više od 30 metara.TrstenikMOGUĆE IZLIVANJE MORAVEKomandant Štaba za vanredne situacije u Trsteniku Miroslav Aleksić i načelnik Životije Blagojević obišli su sve kritične tačke u ovom gradu. Kako su ustanovili, bedem na jednom delu Zapadne Morave, koja spada u vodotok prvog reda, nije potpuno bezbedan. U naredna dva dana očekuju se velike količine padavina.

Kostolac - Ugroženi vitalni objektiNevreme je ugrozilo rad termoelektrane „Kostolac A‘‘, pa je van pogona juče bio blok A2. Kako saznajemo, do problema je došlo kad se bujica vode slila sa okolnih brda. Voda posebno ugrožava kop Drmno, na kom je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema. Na tom kopu borba se vodi s bujicama, koje nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa. Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i nemoguće je koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone.

Niš - Čudni oblaci nad gradomBeli baršunasti oblaci u nizu nalik vazdušnim balonima plovili su nad Nišom. Niz neuobičajenih oblaka, kakvi obično prethode uraganu, kojeg od pamtiveka nije bilo nad Srbijom, pojavio se s juga od Leskovca, nad kojim su se u to vreme nadvijali crni gradonosni oblaci pokrivajući čitav horizont.

Medveđa - Voda nosila sve pred sobomU toku višečasovnog pljuska s gradom planinski potoci su nosili sve pred sobom. Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa, kaže da su ulicama tekli potoci, a vodeni stubovi Kapitskog potoka, koji se uliva u Jablanicu, bili su visoki preko dva metra. U jednom domaćinstvu bujica je odnela desetak prasića. Medveđa je ostala bez struje, a u nekim delovima u prekidu je i fiksna i mobilna telefonska mreža.

(A. D.)

Vršac - Voda prodire u kućeI Vršac se borio s jakim nevremenom i velikim količinama vode, a Štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju.- Vodostaj na brani Veliko središte je u liniji vanredne odbrane od poplava - saopšteno je iz opštine.Obilne kiše su poplavile ulice, a lokalni mediji javljaju da voda prodire u neke kuće, kao i da je ušla u suteren i apoteku Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track