Najnovije vesti

SPOR U LE: Tuže crkvu jer duguje za grejanje od 780.000 dinara!
Foto: Glas Arhiva

Nema povlašćenih

SPOR U LE: Tuže crkvu jer duguje za grejanje od 780.000 dinara!

Srbija
Pokušao sam da na zakonit način regulišem te odnose. Nisam uspeo, pa smo morali da se obratimo sudu, jer ne postoji nikakav osnov po kojem bi crkva bila oslobođena plaćanja grejanja - rekao je direktor Krstić


Tužba koju je leskovačko Javno komunalno preduzeće „Toplana“ podnelo sudu bila je jedini način da se i crkva pojavi na listi zvaničnih korisnika njegovih usluga. U „Toplani“ kažu da je nadležno sveštenstvo odbijalo da primi fakture za grejanje očekujući da, kao i više od 20 godina unazad, tu uslugu dobija besplatno.

 

U crkvi se pozivaju na usmeni dogovor leskovačkog sveštenstva i lokalnih vlasti i ističu da će to dokazati i na sudu. Direktor „Toplane“ Nebojša Krstić naglašava, međutim, da ga usmeni dogovori ne obavezuju.

- Neko će me sutra pozvati na odgovornost. Pokušao sam da na zakonit način regulišem te odnose. Nisam uspeo, pa smo morali da se obratimo sudu, jer ne postoji nikakav osnov po kojem bi crkva bila oslobođena plaćanja grejanja - rekao je Krstić.

 


Crkva je tužena za dug od oko 780.000, a njeni mesečni računi su blizu 100.000 dinara. Drugi namesnik leskovački Dejan Stanković je medijima rekao da je to preveliki iznos. Novca nema, a crkva se, po njegovim rečima, ne greje zbog sveštenstva, već zbog vernika i dece koja se u njoj krštavaju.

 

- Njima se grejanje fakturiše po cenama koje plaćaju škole i lokalna samouprava. Dece ima i u susednoj osnovnoj školi, pa za njih neko ipak plaća grejanje. Ne vidim nijedan razlog da bi crkva u tom smislu bila povlašćena, ali ću poštovati svaku odluku samouprave ili suda - objašnjava direktor Krstić.

 

I u gradskoj upravi su izričiti da niko ne može biti izuzet iz naplate grejanja. Za ovaj slučaj u „Toplani“ znaju godinama, ali do sada niko nije reagovao.
- Grad ima dobre odnose sa crkvom i pomaže uvek kada je u mogućnosti. Moja porodica i ja lično smo to više puta činili, ali u ovom smislu niko ne može da bude izuzetak. Ako sve ustanove socijalne zaštite moraju da plaćaju grejanje, moraće i crkva - rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

 


Direktor Krstić ističe da bukvalno nikome ne toleriše dug, i da je zahvaljujući takvoj politici od preduzeća koje je 2013. godine dugovalo 24 miliona dinara, prošle godine ostvarena dobit od 28 miliona. On naglašava da nema loše namere, jer da nije tako crkva bi bila tužena i za raniju izgubljenu dobit.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...