Pare iz budžeta za sve koji proizvode hranu

Pare iz budžeta za sve koji proizvode hranu

Srbija -
I ove godine biće isplaćeno pet dinara premije za svaki litar mleka i po 25.000 dinara za svako umatičeno stočno grlo

GORNJI MILANOVAC - Svako ko bude u Srbiji proizvodio hranu, dobiće ove godine podsticajna sredstva iz budžeta, bez obzira da li je platio doprinose za penzijsko osiguranje, rekao je u Grabovici ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Petrović je posetio domaćinstvo zemljoradnika Slavka Đokovića u Grabovici nadomak Gornjeg Milanovca, koje gaji osam krava muzara i pored svojih deset hektara zemlje još toliko uzima u zakup za proizvodnju stočne hrane.
Prema rečima Petrovića, i ove godine će biti isplaćeno pet dinara premije za svaki litar mleka i po 25.000 dinara za svako umatičeno stočno grlo.
On je izjavio da će svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo do 9. aprila dobiti regresiranu naftu po ceni od 65 dinara po litru, što je prva isporuka, a druga će biti u avgustu i količinski će biti uvećana za 10 odsto u odnosu na sadašnju.
Petrović je povodom najave protesta zemljoradnika iz Vojvodine rekao da će ponovo imati sastanak sa njima i da očekuje dogovor.
Domaćin Slavko Đoković se požalio da ima velike količine neisporučenog krompira, koji će propasti ako se u narednih mesec dana ne pronađe kupac, a Srbija uvozi tu namirnicu. Petrović je objasnio da se očekuju povoljne vesti iz Brisela narednih dana i da Srbija nema dozvolu za izvoz krompira na tržište Evropske unije.
"Bez obzira na sve, krompir je strateški proizvod i za svaki kilogram proizvodnje zemljoradnici će ove godine dobiti po 60 para subvencija", rekao je Petrović. Ministar je prvo imao sastanak sa predstavnicima Demokratske stranke u Gornjem Milanovcu, a kako je objasnio novinarima, danas je u poseti kao partijski potpredsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track