Najnovije vesti

PRAZNIČNI DAN: Kurban Bajram u Novom Pazaru
Foto: Tanjug

Molitve za najdraže

PRAZNIČNI DAN: Kurban Bajram u Novom Pazaru

Srbija
00:00h
Kurban Bajram je specifičan i po prinošenju žrtve Alahu. Najčešće je to ovca, krava ili slično. Potom se to meso deli siromašnima, komšijama i rođacima
1 / 2 Foto: Tanjug

NOVI PAZAR - Pripadnici islamske veroispovesti danas obeležavaju jedan od dva najveća islamska praznika, Kurban bajram.

Današnji dan vernici započinju molitvom, zatim odlaze na groblja gde obilaze i uče molitve za svoje najdraže koji više nisu sa njima, a potom odlaze u obilazak svoje rodbine i komsija.

Kurban Bajram je specifičan i po prinošenju žrtve Alahu. Najčešće je to ovca, krava ili slično. Potom se to meso deli siromašnima, komšijama i rođacima.

Jutarnjim molitvama u džamijama i verskim objektima širom Srbije muslimani danas proslavljaju prvi dan, jednog od dva najveća praznika u islamu, Kurban bajram.Kako je najavljeno, Bajramska molitva se klanjala u Bajrakli džamiji od 7.20 sati.

Kurban bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.Praznik počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela - jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.Generalni sekretar Islamske zajednice Srbiji Eldin Ašćerić čestitao je juče svim muslimanima Srbije, regiona i sveta Kurban Bajram.

"U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i lično upućujem svim muslimanima Srbiije, regiona i sveta najsrdačnije čestitke povodom Kurban Bajrama uz dovu - molitvu Uzvišenom Stvoritelju da muslimanima Srbije i širom sveta podari svoju milost i jedinstvo, našoj domovini mir i slobodu, od svakoga zla nas sačuva i svima nama dobro svako podari", rekao je Ašćerić u bajramskoj poslanici.Navodeći da je Kurban Bajrama praznik koji nas podseća na jedinstvo i zajedništvo, on je izrazio želju da praznik protekne u duhu islamske vrednosti umerenosti - srednjeg puta, isticanju blagoslova vere i dobročinstva.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...