GORNJI MILANOVAC: Osniva se Fond za vantelesnu
Foto: Reuters

Za više beba

GORNJI MILANOVAC: Osniva se Fond za vantelesnu

Srbija -
Država finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje, ali se događa da to ne uspe i parovi zbog nedostatka sredstava odustaju od svojih želja

GORNJI MILANOVAC - U opštini Gornji Milanovac biće osnovan Fond za vantelesnu oplodnju kako bi se pomoglo bračnim parovima koji žele potomstvo i povećao natalitet.

To je rečeno na sednici Opštinskog veća, a član Veća Srđan Milićević predložio je da se u budžetu za 2015. godinu posebno planiraju sredstva za taj fond, jer u rudničko-takovskom kraju mnogi bračni parovi nemaju sredstava za taj oblik zdravstvene pomoći.

Predsednik opštine Milisav Mirković podržao je inicijativu, ocenivši je kao veoma značajnu za budućnost, jer mnogi parovi kasnije stupaju u brak i imaju probleme da dobiju potomstvo.

Ginekolog u Domu zdravlja Jelena Vasić-Šumarac rekla je da država finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje, ali se događa da to ne uspe i parovi zbog nedostatka sredstava odustaju od svojih želja.

"Veoma često imamo slučajeve da pacijentkinje traže pomoć i ako dva puta, pod određenim uslovima, ne uspe trudnoća, za svaki sledeći pokušaj moraju same da obezbede sredstva, a osnivanje fonda predstavljalo bi veliku brigu za potomstvo", rekla je Jelana Vasić-Šumarac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track