PO UGLEDU NA PIROTSKI TIGAR: Predložen plan reorganizacije Prvog maja
Foto: Tanjug

Situacija teška

PO UGLEDU NA PIROTSKI TIGAR: Predložen plan reorganizacije Prvog maja

Srbija -
Plan podrazumeva pregovore između rukovodstva fabrike sa najvećim poveriocima kompanije, kako bi došlo do reprograma njihovih potraživanja posle čega bi fabrika mogla da počne da radi

PIROT - Predstavnici ministarstva privrede, reprezentativnih sindikata i rukovodstva fabrike zaključili su da je jedino rešenje za izlazak iz situacije u kojoj se pirotska fabrika "AHA Mura Prvi maj" trenutno nalazi donošenje Unapred pripremljenog plana reorganizacije(UPPR), kakav je uspešno primenjen kod kompanije "Tigar" AD iz Pirota.

Kako je izjavio finansijski direktor fabrike Slaviša Svilarov, ovakvo rešenje je već predlagano maja meseca.

"Na nama i sindikatu fabrike je da taj plan sprovedemo u delo, iako je situacija veoma loša i uslovi su teški jer je račun fabrike u blokadi, radnici tri meseca nisu primili plate, ali nemamo izbora nego da pokušamo da primenimo to rešenje - kaže Svilarov.

Poverenik ASNS sindikata Vladica Marinković kaže da se evidentno desio pomak u rešavanju situacije u kojoj se nalazi pirotska fabrika."Videćemo da li će situacija ići na bolje ili na gore, tek, trenutno jednostavno nema drugog rešenja i moramo da krenemo u realizaciju UPPR-a. Sutra ćemo na sastanku sindikata i radnika razmotriti da li će doći do prekida štrajka glađu na koji su se odlučili radnici pirotske fabrike zbog veoma teške situacije u kojoj se nalazi 1.300 zaposlenih u ovoj kompaniji", kaže Marinković.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije podrazumeva pregovore između rukovodstva fabrike sa najvećim poveriocima kompanije, kako bi došlo do reprograma potraživanja poverioca čime bi se stvorio prostor, da uz pomoć države, fabrika počne da radi, a nakon toga bi se išlo u novu privatizaciju kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track