SMEDEREVO: Vulin otvorio ustanovu Sunce za osobe sa smetnjama u razvoju
Foto: Nemanja Pancic

Dnevni boravak

SMEDEREVO: Vulin otvorio ustanovu Sunce za osobe sa smetnjama u razvoju

Srbija -
Ministar se zahvalio gradonačelnici i lokalnoj samoupravi što u ovim teškim vremenima ni na koji način ne pokušavaju da uštede na onima na kojima zaista ne treba štedeti

SMEDEREVO - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović otvorili su danas Ustanovu za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju Sunce u Smederevu.

Ministar se zahvalio gradonačelnici i lokalnoj samoupravi što u ovim teškim vremenima ni na koji način ne pokušavaju da uštede na onima na kojima zaista ne treba štedeti, onima koji su u stanju socijalne potrebe ili su na bilo koji način ometeni u razvoju .

Ne smemo štedeti na njima i drago mi je što Grad Smederevo pokazuje taj osećaj i koji će nastaviti da vodi računa o svim sugrađanima, bez obzira na njihovo stanje", rekao je Vulin.

Istakao ja da ti ljudi i njihove porodice nisu nevidljivi.

Osobe ometene u razvoju su naši sugrađani, moramo voditi računa o njima i njihovim porodicama, kako da im olakšamo svakodnevni život, a ovo je jedan od najboljih mogućih načina , istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će pružiti podršku i boriće se da se kvalitet ovakvih usluga izjednači u celoj Srbiji, da to bude dostupno svima.

"Usluga ovog tipa je od izuzetnog značaja i mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve ustanove , poručio je Vulin.

On je naglasio da Vlada Srbije štedi na svemu, osim na onima kojima je najteže.Kao što se vidi u ovom budžetu, socijalna davanja nismo smanjili. Smanjili smo plate sebi, smanjili smo penzije, smanjili smo troškove, ali socijalna davanja nismo smanjili i to treba ceniti , naveo je Vulin.

Ministar je rekao da je poseban problem, o kome se ne vodi dovoljno računa, nedostatak ustanova ovog tipa u seoskim sredinama, gde takođe postoje osobe ometene u razvoju sa brojnim teškoćama, čiji roditelji nemaju nikakvu mogućnost da ostave dete i da bude pod stručnim nadzorom.

Ustanova Sunce u Smederevu dnevno zbrinjava 17 korisnika sa intelektualnim invaliditetom različitog stepena i vrste ometenosti svakog radnog dana od 6,30 do 16 časova i za njih je obezbeđen prevoz u organizaciji Gradske uprave, od mesta stanovanja do Ustanove.Kako je raniji prostor u centru grada bio neuslovan, adaptiran je prostor na lokaciji Karađorđevo brdo, u sklopu objekta Predškolske ustanove, površine 180 metara kvadratnih sa dvorišnim prostorom, prilagođen potrebama korisnika.

Renoviranje je završeno sredstvima budžeta Grada u iznosu od 3.000.000 dinara.Ustanova Sunce čiji je osnivač Grad Smederevo, počela je da radi 15. jula 2013. godine, a do tada se o korisnicima brinulo Udruženje građana za pomoć MNRO, koje se finansiralo iz budžeta grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track