PRED BANKROTOM: Kragujevac duguje više od 7 milijardi dinara
Foto: Bogdan Vranješević

Tražiće pomoć Vlade Srbije

PRED BANKROTOM: Kragujevac duguje više od 7 milijardi dinara

Srbija -
Optužujući svog prethodnika Veroljuba Stevanovića za finansijski kolaps, novi gradonačelnik je rekao da po ekonomskim parametrima Kragujevac nije treći grad u Srbiji, kako je to govorio Stevanović, već drugi, ali otpozadi

KRAGUJEVAC - Da postoji institucija bankrota, Kragujevac bi morao da ga proglasi!

Ovo je na prvoj redovnoj konferenciji za novinare od nedavnog izbora na funkciju izjavio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, navodeći da su ukupna dugovanja grada 7.124.212.337 dinara!

To je skoro jedan i po godišnji budžet Kragujevca, obzirom da je prihod grada u 2013. bio oko 48 miliona evra. Račun grada je u neprekidnoj blokadi od 19. avgusta ove godine za iznos od 150 miliona dinara, a od 7. novembra 2011. do danas, u tih 1.099 dana, račun je u blokadi proveo skoro polovinu - čak 519 dana, izneo je Niklić.

Optužujući svog prethodnika Veroljuba Stevanovića za finansijski kolaps, novi gradonačelnik je rekao da po ekonomskim parametrima Kragujevac nije treći grad u Srbiji, kako je to govorio Stevanović, već drugi, ali otpozadi.

- Ukupne obaveze grada, u koje spadaju i obaveze preduzeća, institucija i ustanova pod patronatom grada, iznose 59.528.418 evra. Od toga, krediti su 14.830.000 evra, dugovanja gradske kase 24.770.919 evra, a javnih preduzeća skoro 20 miliona evra. Dug grada za prosvetu, odnosno za račune škola za komunalije, kao i dug za socijalnu pomoć, među kojem je naknada nezaposlenim porodiljama, dostigao je oko dve milijarde dinara, naveo je gradonačelnik.Kako i šta dalje - sam je sebi postavio pitanje Nikolić na pres konferenciji?

- Mi, kao lokalna samouprava, takav problem sami ne možemo da rešimo. Gradsko veće će posle opsežne analize rada svih javnih preduzeća, institucija i ustanova predložiti mere, ali smo prinuđeni da tražimo i finansijsku i ekspertsku pomoć od Vlade Srbije i predsednika države, kazao je kragujevački gradonačelnik, koji je upravo sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track