SRBIN JANIČAR HTEO SRPKINJU: Ahmet paša rizikovao je sve zbog ljubavi prema Pavi!
Foto: Printscreen Rts

Pristao na njene uslove

SRBIN JANIČAR HTEO SRPKINJU: Ahmet paša rizikovao je sve zbog ljubavi prema Pavi!

Srbija -
Iako je imao tu moć da joj naredi da dođe u njegov harem, on je potražio pomoć majke, koja je Pavi otkrila tajnu da je on zapravo njen sin - Milljen Joksimović. Pava je zatražila da joj ne menja veru, ime i da muška deca nose muslimanska, a ženska srpska imena

Pre tri i po veka u Vranešu kod Bijelog Polja rodila se ljubav između Ahmet paše Hasanbegovića i Pave, jedinice vraneškog kneza Nikole Milikića.

Ahmet paša je Miljen Joksimović, dečak od 10-12 godina i odveden je u Stambol u vreme Mehmeda Osvajača, kada su sposobne dečake odvodili i od njih pravili janičare. Najsposobniji dečaci od njih su postajali oficiri, a među njima je i Ahmet.

Kasnije se vratio u rodno mesto i našao majku, dok su mu oca ubili Turci. Zamolio majku da to bude njihova tajna. Pavu je ugledao na saboru i zatražio njenu ruku. Ona ga je nekoliko puta odbila jer je bio druge vere.

Iako je imao tu moć da joj naredi da dođe u njegov harem, on se požalio svojoj majci, a ona je potom otišla kod Pave i rekla da je to njen sin koga su odveli u janičare. Pava je tada pristala, ali i postavila svoja tri uslova: da joj ne menja veru, ime i da muški potomci nose muslimanska, a ženski srpska imena.

Ahmet je sve prihvatio, iako je time rizikovao čast, ugled i poziciju na Porti. Imali su tri sina: Muša, od koga su potekli Mušovići koji su vladali Nikšićem 300 godina, Hasan, od koga su Hasanbegovići i Daut - Dautovići, sve ugledne porodice.

Pava je umrla tokom porođaja, kada je rodila mrtvu devojčicu, a na oproštaju joj je Ahmet dao ime Anđelija. Pava je sahranjena sa krstom na grobu, dok je Ahmetov grob bio malo iznad, sa polumesecom, dok polje kojim se ona kretala danas nosi ime Pavino polje.

Njihov jedini živi potomak je Vahid Halilović, koji živi u Rusiji, gde je šef građevinskog preduzeća. Kada su Srbiju zadesile poplave, poklonio je 5.000 evra.

(EPK/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track