REKORDNE 442 PTICE: Sove okupirale Kikindu
Foto: Reuters

Najveće zimovalište sova na svetu

REKORDNE 442 PTICE: Sove okupirale Kikindu

Srbija -
Zbog obilja miševa na okolnim njivama, velike su šanse da bude nadmašena rekordna 2009. kad smo u centru Kikinde izbrojali 743 sove, kaže Milan Ružić, predsednik Centra za zaštitu sova Srbije
1 / 3 Foto: Saša Urošev

KIKINDA - Na stablima u centru Kikinde, sove ušare pronašle su bezbedno mesto, gde je manje snega i vetra, a u okolini grada, na njivama, ogromne količine hrane. Ta činjenica nije promakla stručnjacima Centra za zaštitu sova Srbije, koji su Kikindu promovisali u najveće zimovalište ovih ljupkih i korisnih ptica na svetu. Zbog velike populacije miševa u ataru, ornitolozi procenjuju da postoje velike šanse da bude nadmašena rekordna 2009. godina, kad su u centru Kikinde izbrojane 743 sove.

Ne vole petarde i jako osvetljenje

- Samo pre dva dana, na stablima u centru grada, izbrojali smo 442 sove. Dobro su uhranjene jer ove godine na njivama ima puno miševa i drugih glodara. Zato nas neće iznenaditi ako ove zime sove ušare preplave centar Kikinde - kaže Milan Ružić, predsednik Centra za zaštitu sova Srbije.Da bi pernati saveznici paora ostali ovde, bitno je da ljudi shvate koliko su osetljive - predočava Ružić i nastavlja:-To se odnosi na bacanje petardi i veliko osvetljenje tokom zimskih meseci. Za njih je najpogubnije uništavanje staništa - seča stabala i trovanje glodara.

Ovih dana, u okolini grada, na njivama je došlo do velikog broja namernog trovanja glodara. Problem je što je taj postupak nesavesno obavljen. Umesto u rupe gde glodari žive, otrov je bacan na površine parcela. Stradala je divljač, a neće biti iznenađenje da se to desi i sovama - kaže Ružić.Samo u toku jedne zime, sove u Vojvodini unište oko 12 miliona glodara. S.U.Zaštitni znak Kikinde

Posebnom odlukom SO Kikinda, centar grada zaštićen je kao najveće zimovalište sova na svetu. Sve češće sa dvogledima i fotoaparatima, sove dolaze da posmatraju ornitolozi iz celog sveta.Pre tri godine pokrenuta je manifestacija "Novembar - mesec sova u Kikindi“. I ovoga puta sove su bile dovoljno inspirativne učenicima koji su ih otelotvorili u glini, papiru, plastici i drugim materijalima. Kikinđani planiraju da ekološki turizam unaprede tako što će narednog novembra održati “Noć sova”, a potom “Sova bal”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track