GAŠIĆ U LUČANIMA: Vojska diže nasip na Bjelici
Foto: RTS Printscreen

Osam puta plavila opštinu

GAŠIĆ U LUČANIMA: Vojska diže nasip na Bjelici

Srbija -
Sa ministrom je stigla teška mehanizacija i vod vojske od 30 vojnika, koji su jutros od u 7 sati radili na rešavanju bedema u selu Đerač i zaštiti stanovništva

LUČANI - Država ima obezbeđena sredstava, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, da zajedno sa Srbija vodama reši trajno problem korita reke Bjelice koja je osam puta plavila u toku ove godine ovu opštinu, izjavio je jutros prilikom posete ministar odbrane Bratislav Gašić.

Prema njegovim rečima, Srbija šume 30 godina nisu radile sanitarnu seču šuma, tri decenije se ne ulaže u prevenciju od poplava, ali će zato sada lokalna samouprava da se uključi kako bi se izbegla plavljenja.

Sa Gašićem je stigla teška mehanizacija i jedan vod vojske od 30 vojnika, koji su jutros od u 7 sati radili na rešavanju bedema u selu Đerač i zaštiti stanovništva.

"Takođe nam je važno da zaštitimo i preduzeće Milan Blagojević koje je strateški bitno jer ako bi ono stalo, stale bi sve vojne fabrike", rekao je ministar.

Gašić je precizirao da je tok reke Bjelice očišćen u dužini četiri kilometra, ostao je još jedan do ušća u zapadnu Moravu, posle toga neće biti uslova da se ovakve katastrofe dešavaju na terenu, naveo je on dodajući da je u Srbiji vladao urbanistički haos u poslednjih 30 godina, ali su se i građani neodgovorno ponašali bacajući đubre u rečna korita.

Ministar je podvukao da će ovo biti trajno rešenje i najavio dolazak ministarske za saobraćaj Zorane Mihajlović koja će takođe pomoći da se problemi reše.

Lučani: Sprečeno plavljenje 12 domaćinstava

Zahvaljujući tome što je očišćeno četiri kilometra reke Bjelice juče je sprečeno plavljenje 12 domaćinstava, izjavio je danas prilikom posete ovoj opštini direktor "Srbijavoda" Goran Puzović. On je precizirao da je bačeno četiri i po hiljade kubika kamena i isečeno mnogo stabala, odnosno da je završena prva faza čišćenja.

"Uklonjena je i kompletna vegetacija, a voda je juče bila samo za 30 centimetara manja nego za vreme aprilskih poplava, ali viša nego u aprilu.Međutim, pravovremenom intervencijom i podizanjem nasipa od zemlje i kamena sprečeno je izlivanje vode preko regionalnog puta Guča-Lučani", rekao je Puzović. Načelnik moravičkog okruga Slobodan Jolović je, kao jedno od rešenja, naveo i podizanje puta u Đeraču za 70 centimetara čime bi se zaštitila domaćinstva. "Takođe postoji i mogućnost dislociranja ovih 12 porodica čime bi se trajno rešili njihovi problemi", rekao je Jolović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track