ALARMANTAN POLOŽAJ MLADIH U KIKINDI: Svakodnevno suočavanje s drogom i mislima o samoubistvu
Foto: Shutterstock

Istraživanje nad 500 učenika

ALARMANTAN POLOŽAJ MLADIH U KIKINDI: Svakodnevno suočavanje s drogom i mislima o samoubistvu

Srbija -
Naročito zabrinjava što 28 odsto mladih, od 15 do 19 godina, imaju misli o samoubistvu

KIKINDA - Po sopstvenom priznanju, mladi Kikinđani ističu da su dostupnost i konzumiranje droga, ali i verbalno i fizičko nasilje, najveći problemi sa kojima su suočeni.

Zabrinjavajuće je i njihovo loše mentalno zdravlje- navodi Ivana Simić, direktorka Centra za aktivno društvo. Ona kaže da su u saradnji s Kancelarijom za mlade opštine Kikinda, tokom prethodnih šest meseci, sproveli istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno oko 500 srednjoškolaca.

Istraživanje o položaju te populacije, jedno je od aktivnosti u kreiranju novog Lokalnog akcionog plana za mlade:-Kao jedan od vodećih problema, mladi su naveli veliku dostupnost i konzumiranje psihoaktivnih supstanci. Uočeno je i da sve više osnovaca počinje da ih koristi.

Nije to, međutim, jedini poražavajući podatak ovog istraživanja. Čak 28 odsto mladih, od 15 do 19 godina, imaju misli o samoubistvu. To je nešto na čemu se mora ozbilno raditi- ukazuje ona.

Psihološkinja Matea Pantelić ovako za Kurir komentariše to što je čak trećina ispitanika potvrdila da imaju suicidne misli:-To nam govori da mladi nemaju adekvatne mehanizme za suočavanje s problemima.

Smatraju da je pokušaj samoubistva jedna od alternativa za rešavanje problema s kojim su suočeni.

Ovaj podatak profesionalcima treba da bude značajan indikator potencijalnih tema za rad sa mladima. Moramo da ih naučimo da se na pravi način nose sa stresom- ukazuje Pantelić.

Ona smatra da se detektovan problem s narkoticima može preduprediti pojačanim nadzorom u školama i od strane roditelja, ali i da policija intenzivnije kontroliše dostupnost psihoaktivnih supstanci.

S.U.

Brojke o položaju mladih

19,1 odsto mladih živi s jednim roditeljem

28 odsto mladih imaju misli o samoubistvu

29,1 odsto mladih raspolaže sumom do 1.000 dinara mesečno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track