NOVA PROVOKACIJA U ZOČIŠTU: Grafiti OVK i Kosova u porti manastira
Foto: KURIR

Stalno na meti

NOVA PROVOKACIJA U ZOČIŠTU: Grafiti OVK i Kosova u porti manastira

Srbija -
Eparhija podseća da ovo nije prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu

ORAHOVAC - Na ogradi u porti manastira Sveti Vrači u Zočištu kod Orahovca, nepoznati počinioci ispisali su grafite "UCK" (Oslobodilačka vojska Kosova) i "Kosovo", što je Eparhija Raško-prizrenska ocenila kao novu provokaciju.

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je na njenom sajtu da je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji, da je počinilac u portu ušao kroz raspuklinu na zidu blizu kapije.U Eparhiji smatraju da je ispisivanje grafita još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da se unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru.

Eparhija podseća da ovo nije prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu.Osim verbalnih provokacija unazad deset godina od početka obnove manastira, koje su išle od psovki upućenih bratiji i uzvika " Idite u Srbiju", bratiji i narodu u okolini su poznate činjenice da je bratstvo manastira 1998. kidnapovano od strane pripadnika OVK i da je oslobođeno tek na intervenciju Međunarodnog crvenog krsta.

Manastir je miniran i spaljen 1999. godine i dodatno oštećen u neredima 2004. godine. Sadašnje bratstvo vratilo se u manastir nakon obnove, koja je počela 2005. godine, podseća Eparhija. Manastir u Zočištu je od 2010. godine pod zaštitom Kosovske policije, ali očigledno, prisustvo policije nije smetalo izgrednicima da uđu u manastir, kao što ne smeta ni onima koji redovno provociraju i vređaju monahe prolazeći pored manastira, navodi Eparhija na svom sajtu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track