OŠTETILI NOVI SAD: Maju Gojković tužili za proneveru tri miliona evra!
Foto: Beta

Investitor ATP Vojvodina

OŠTETILI NOVI SAD: Maju Gojković tužili za proneveru tri miliona evra!

Srbija -
Ilija Dević je krivičnu prijavu podneo zbog osnovane sumnje da su naneli štetu Novom Sadu od 400 miliona dinara, da su grubo povredili prava 500 zaposlenih u ATP Vojvodina, koje su oštetili za više stotina miliona evra

NOVI SAD - Investitor Autotransportnog preduzeća (ATP) Vojvodina Ilija Dević saopštio je danas da je podneo krivične prijave protiv bivše gradonačelnice Novog Sada, a sadašnje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i još nekoliko bivših i sadašnjih gradskih funkcionera u Novom Sadu.

Dević je krivičnu prijavu podneto i protiv Igora Mirovića, koji je od 2004. do 2008. bio direktor Zavoda za izgradnju grada, a danas je funkcioner Srpske napredne stranke. Ilija Dević je krivičnu prijavu podneo zbog osnovane sumnje da su naneli štetu Novom Sadu od 400 miliona dinara, da su grubo povredili prava 500 zaposlenih u ATP Vojvodina, koje su oštetili za više stotina miliona evra.

Oni su, prema Devićevim navodima, 2005. i 2006. godine prvo doneli odluku i sklopili ugovor s njim o izgradnji nove međumesne autobuske stanice u Novom Sadu, da bi potom počeli da opstruišu sprovođenje ugovora i da namerno ometaju početak rada nove međumesne autobuske stanice. Zbog takvog odnosa, nadlezni sudovi su ranije već presudili da grad Novi Sad mora ATP Vojvodini da isplati 400 miliona dinara odštete.

Ilija Dević je krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu i Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneo, između ostalog, i protiv bivšeg predsednika Skupštine grada Novog Sada Zorana Vučevića i bivšeg direktora Javnog preduzeća Urbanizam Aleksandra Jeftića. Krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu Dević je podneo i protiv aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i njegovog zamenika Miroja Jovanovića.

On je optužio gradske čelnike da su vršili pritisak na pravosuđe i na tužilaštvo, kao i da su sprečavali izvrsenje pravosnažne presude. Ilija Dević je u saopštenju naveo da je krivične prijave prosledio i evropskim institucijama, jer je svestan da se na domaći sud i tužilaštvo vrše pritisci, zbog čega ne mogu da rade u skladu sa svojom profesionalnom dužnošću i obavezama. Prema njegovim rečima, evropske institucije će ove prijave razmatrati u okviru pregovaračkog poglavlja 23, koje se tiče vladavine prava.

Evropska komisija je ranije aferu oko ATP Vojvodine stavila na spisak 24 sporne privatizacije u Srbiji, kao jedini slučaj privatizacije u kojem je oštećen investitor. Ilija Dević je u maju ove godine, od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zatražio da se konačno ispita afera oko izgradnje međumesne autobuske stanice u Novom Sadu.

On je tada ocenio da želi da ga uništi "političko-kriminalna družina" i podsetio da je dobio spor protiv Grada Novog Sada, a potom je tužilaštvo podnelo protiv njega "iskonstruisanu" krivičnu prijavu i odredilo mu pritvor. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je početkom februara ove godine da je Deviću određen pritvor nakon što je saslušan u okviru istrage privatizacije ATP Vojvodine i precizirao da se sumnjiči za utaju poreza i zloupotrebu položaja.

Dević je upitao šta se desilo sa krivičnim prijavama koje je on podnosio od 2007. godine do danas. Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove autobuske stanice.

Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju. Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je osuđen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Opozicija je u Novom Sadu u više navrata prozivala visoke funkcionere Srpske napredne stranke Maju Gojković i Igora Mirovića, zbog afere sa ATP Vojvodinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track