SRPSKA BRUKA: Posekao 1.000 stabala krušaka jer nema kome da ih proda!
Foto: Milen Djordjevic

Niko ih neće

SRPSKA BRUKA: Posekao 1.000 stabala krušaka jer nema kome da ih proda!

Srbija -
Ako su plodovi krupni, otkupljivači kažu da nemaju ambalažu da je spakuju za inostranstvo. Ako su srednje veličine opet je niko neće. Ako je kvalitet lošiji, otkupljivači mi kažu vidiš da je kruška loša, kaže Miroljubi Petrović
1 / 4 Foto: Milen Djordjevic

BLACE- Miroljub Petrović, jedan od vodećih voćara na teritoriji opštine Blace, posekao je motornom testerom blizu 1000 stabala krušaka iako su u punom rodu. Petrović kaže da se na ovaj korak odlučio zbog problema sa otkupom, zbog čega je svake godine u minusu.

-Ako su plodovi krupni, otkupljivači kažu da nemaju ambalažu da je spakuju za inostranstvo. Ako su srednje veličine opet je niko neće. Ako je kvalitet lošiji, otkupljivači mi kažu „vidiš da je kruška loša“, i tako za 20 godina, koliko su stare ove kruške, nikad ništa nisam od njih vajdio, i uvek sam bio u minusu, kaže Miroljub Petrović.

-Nisam se nadao da će doći vreme da svoj rad i trud uništim u najboljem dobu. Ove godine je rodilo oko 15 tona i nisam ni brao jer nemam kome da prodao. Što da berem i povećavam troškove-priča Miroljub i dodaje da je testera bila jedino rešenje.

-Neću više džabe da radim. Uvek sam u minusu a velika su ulaganja-za rezidbu i obradu oko dve- tri hiljade evra godišnje. Apeluju na nas da sadimo kruške a ja sam za ovih 20 godina koliko ih gajim uvek bio u minusu tako da se ni malo ne kajem što sam ih posekao-kaže Petrović.

Inače, Miroljub Petrović na svom imanju gaji skoro sve vrste voća, a najzastupljenija je šljiva. Nekoliko puta je dobijao nagrade na manifestaciji „Dani šljive“, koja se održava u Blacu. Kaže da će nastaviti da se bavi voćarstvom, ali dok je on živ kruška više neće biti zasađena na njegovom imanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track