REKOVČANI NA MUKAMA: Mrzne im voda u cisternama
Foto: AP Photo

Od 9. decembra nemaju ispravnu vodu

REKOVČANI NA MUKAMA: Mrzne im voda u cisternama

Srbija -
Načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javnon zdravlje (ŽJZ) u Ćupriji dr Vladan Vlajković izjavio je da će analize uzoraka vode koje će se napraviti danas i sutra, pokazati dali će stanovnici Rekovca moći koristiti vodu iz vodovoda za Novu godinu

REKOVAC - Stanovnici Rekovca i susednog sela Lomnica u ovoj opštini, zbog zdravstvene neispravnosti vode iz mesnog vodovoda, tri sedmice snabdevaju se pijaćom vodom iz cisterni, koja se na ovim niskim temperaturama mrzne.

- Cisterne, ukupno ih je devet, postavljene su po punktovima i mi nemamo načina i mesta gde da ih postavimo da se voda u njima ne smrzava - kazao je predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević. On se nada da bi sanitarna inspekcija ubrzo mogla da odobri upotrebu vode iz mesnog vodovoda.

Načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javnon zdravlje (ŽJZ) u Ćupriji dr Vladan Vlajković izjavio je da će analize uzoraka vode koje će se napraviti danas i sutra, pokazati dali će stanovnici Rekovca moći koristiti vodu iz vodovoda za Novu godinu.- Ja se nadam da hoće, ali sačekajmo sutrašnje uzorkovanje i analizu - rekao je Vlajković.U početku su uzrok neispravnosti vode u vodovodu bili povećani nitriti, a kasnije je ŽJZ utvrdio da i "mikrobološka ispravnost vode odudara od pavilnika o ispravnosti voda Republike Srbije" . Sa vodovoda je isključen jedan bunar koji je bio sumnjiv, rekli su Đorđević i Vlajković.

Rešenje o zabrani vode za piće i pripremu hrane iz vodovoda u Rekovcu "zbog zdravstvene neispravnosti" na snazi je od 9. decembra. Doneo ga je, posle nalaza ŽJZ, sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja Odseka za nadzor u Jagodini Dragan Tvrdišić.

Đorđević je potsetio da su opština i Štab za vanredne situacije reagovali hitno čim su obavešteni i postavili u gradu devet pokretnih cisterni sa vodom za piće i jedna u Lomnici, snabdevanje vodom građana je uredno ali je sada nastao problem zbog niskih temperatura.

- Nemamo rešenje, eventualno da ih smestimo u hale Fabrike kablova, koja ne radi ali se fabrika nalazi na periferiji grada i stvoriće problem odlaska građana po vodu - dodao je on, istakavši da su cisterne postavljene kod Doma učenika, Dečijeg vrtića, Osnovne škole "Svetozar Marković", Doma zdravlja, Doma kulturte, Elektrodistribucije, kod Autobuske stanice i u Spasićkoj mahali. Voda se doprema iz vodovoda u Jagodini. Mesni vodovod u Rekovcu star je oko 30 godina i u martu i aprilu ove godine voda iz njega je bila zabranjena 23 dana "zbog fizičko hemijske neispravnosti" (povećan sadržaj nitrita).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja