BUGARI OKUPIRALI PIROT: Odlepili za peglanom kobasicom
Foto: Tanjug

Ludilo na Jugu Srbije

BUGARI OKUPIRALI PIROT: Odlepili za peglanom kobasicom

Srbija -
Iz Bugarske u Srbiju ušlo oko 150 autobusa sa turistima, što znači da imamo između sedam i osam hiljada turista koji su autobusima došli u Pirot, a veliki broj je došao i kolima pa je gotovo nemoguće bilo naći slobodno parking mesto u gradu, kaže predsednik opštine Vladan Vasić

PIROT - Sajam pirotske peglane kobasice koji je danas počeo u Pirotu oborio je sve rekorde po posećenosti i prema prvim procenama dostigao je oko 10.000 posetilaca.

Iz susedne Bugarske došlo je najmanje 7.000 turista, a brojni su posetioci iz čitave Srbije koji su došli na sajam sopstvenim prevozom, kažu organizatri ove manifestacije.Sajam se održava u Sportskoj hali "Kej" i ove godine po prvi put traje dva dana, što je pravi pogodak organizatora, imajući u vidu činjenicu da je posećenost veća nego ikada.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zahvalio se svima koji su u rekordno velikom broju došli na Sajam pirotske peglane kobasice.

"Iznenađeni smo ogromnom posećenošću sajma. Po informacijama kojima raspolažemo tokom prepodneva je iz Bugarske u Srbiju ušlo oko 150 autobusa sa turistima, što znači da imamo između sedam i osam hiljada turista koji su autobusima došli u Pirot, a veliki broj je došao i kolima pa je gotovo nemoguće bilo naći slobodno parking mesto u gradu.

Sajam je prevazišao sva naša očekivanja i na nama je da iz godine u godinu on bude sve bolji", kazao je Vasić.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da je Sajam pirotske peglane kobasice u svoju turističku ponudu uvrstilo najmanje dvadeset turističkih agencija iz cele Bugarske, ali da je i pored toga posećenost prevazišla sva očekivanja.

Promoter ovogodišnjeg Sajma pirotske peglane kobasice je TV voditelj Zoran Kesić koji je kazao da je pirotska peglana kobasica autentični brend sa kojim treba izaći i u Evropu i u svet.

"Sinoć sam imao prilike da uživam u čarima peglane kobasice. To je nešto što je naše, autentično - autentični brend. Ako imamo nečim da se dičimo to su smisao za humor, naša domaća rakija, to su kačkavalj, dičimo se našom stokom koja pase na onim divnim proplancima Stare planine i tu nastaje čarolija peglene kobasice. Peglaj Pirote, veseli se Srbijo", kazao je Kesić.

Rumjana Blagojeva, iz bugarskog grada Blagojevgrad kazala je da je po prvi put na Sajmu pirotske peglane kobasice."Po prvi put sam na Sajmu i sve je predivno.

Hrana je izvanredna, meso je odlično, kobasice su odlične, sve je odlično. Sviđa nam se", kaže Blagojeva, koja je u Pirot došla sa suprugom Angelom.

Pirotska peglana kobasica pravi se od ovčijeg, junećeg i kozjeg mesa, uz obilje začina poput belog luka, tucane suve paprike i drugih začina a proizvodi se tokom zimskih meseci, tako što se suši na hladnom vazduhu - promaji, bez ikakve termičke obrade i ikakvih hemikalija, konzervanasa i aditiva.

Da je tajna dobre peglane kobasice upravo u pašnjacima, potvrđuje i jedan od najpoznatijih proizvođača ovog specijaliteta Predrag Stanković.

"Tajna pirotske peglane kobasice nalazi se u staroplaninskoj travi koju pasu ovce. Osim tri vrste mesa, ovčijeg, telećeg i kozjeg, dodajem i mnogo začina poput belog luka, aleve paprike, a ja dodajem i tri vrste specijalnih trava koje pomažu zanemoćalim muškarcima jer imaju afrodizijačka svojstva.

Upravo i zbog tih trava, u staroplaninskim stadima, gde imate stotinu ovaca a samo tri ovna, i ta tri ovna dnevno zahvaljujući travama koje pasu uspevaju da dnevno "zaskoče" po tridesetak ovaca. Dakle, tajna pirotske peglane kobasice je u travama sa Stare planine", kaže Stanković.

Odlukom stručnog žirija, za proizvođača najbolje peglane kobasice proglašena je ekipa "Kasarinac" iz Pirota. Drugo mesto osvojila je ekipa "Drakče", a treće "Temštanac".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track