VEZANE NIŠKE KUCE: Danju isključivo na povocu, slobodni samo noću
Foto: Glas Javnosti

Nova gradska odluka

VEZANE NIŠKE KUCE: Danju isključivo na povocu, slobodni samo noću

Srbija -
Vlasnici će moći će da istrčavaju svoje ljubimce samo u kasnim večernjim satima

NIŠ - Vlasnici pasa moraće ubuduće da vode više računa o svojim ljubimcima, jer prema novoj gradskoj odluci njihovo izvođenje ubuduće moguće je samo na povocu, a istrčavanje u kasnim večernjim satima.

Kako je pojasnio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, bilo je dosta zahteva građana da se ova oblast reguliše.Ima dosta rekacija građana posebno nakon ujeda pasa, ne samo lutalica, nego i onih koji imaju svoje vlasnike. Ovo nije nikakva mera koju Grad izmišlja, već jednostavno sprovođenje republičkog zakona - rekao je Perišić.

Za opasne obavezna i korpa

Gradsko veće je zato donelo odluku da svi psi moraju da se izvode na povocu, a da opasne pse mogu da izvode samo punoletne Nišlije, s tim što pored povoca, takvi ljubimci moraju da imaju i korpu.Puštanje pasa sa povoca biće moguće jedino na javnim površinama, ali tek kada bude odlučeno na kojim i to - od 21 do 9 sati u letnjem periodu i od 20 do 10 sati u zimskom.

Kazne će pisati komunalni policajci

Ono što je izvesno je da na javnim površinama u blizini škola nije dozvoljeno puštanje pasa, osim u vreme raspusta. Svima koji ne poštuju gradske odluke, kazne će pisati komunalni policajci. Iako lokacije za istrčavanje pasa još nisu ozvaničene, vlasnici se sa ovakvim odlukama i ne slažu u potpunosti.

- Nije u redu što traže da pse šetamo isključivo na povocima kada nisu obezbedili mesta za istrčavanje pasa.

Kada naprave uređene parkove za pse, sa vodom i kesicama za odlaganje izmeta, mogu da očekuju i da vlasnici poštuju ovakve odluke - kaže Aleksandar Cvejić, vlasnik zlatnog ritrivera iz Niša.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Gradski većnik Jovan Stojković pojasnio je da ova odluka podrazumeva i izgradnju igrališta, posebno ograđenog prostora za puštanje pasa, ali nije precizirao kada će ovakav prostor biti adaptiran i na kojoj lokaciji.Podsetimo, Opština Medijana je još 2012. godine izdvojila oko 5,5 miliona dinara i raspisala tender za uređenje šetališta za pse u parku Čair. Posle 6 meseci od toga se odustalo, kako je tada rečeno u Opštini, zbog toga što je novac potrošen na druge projekte.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track