KIKINĐANI OD NIS-A TRAŽE BOLJI TRETMAN: Ne odustajemo od toga da dobijemo što zaslužujemo
Foto: Kurir

Ekploatacija nafte

KIKINĐANI OD NIS-A TRAŽE BOLJI TRETMAN: Ne odustajemo od toga da dobijemo što zaslužujemo

Srbija -
Smatramo da shodno količini nafte i gasa koja se odavde crpi, NIS prema Kikindi mora intenzivnije da se oduži, direktno ili indirektno-kaže Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda

KIKINDA - Kikinđani sve glasnije traže bolji tretman od Nafte industrije Srbije. Poručuju da neće “leba preko pogače”, ali da ni ovako više ne ide:

-Činjenica je da u našoj opštini postoji više od 800 naftnih bušotina, čijom eksploatacijom NIS ostvaruje značajnu finansijsku dobit. Smatramo da shodno količini nafte i gasa koja se odavde crpi, NIS prema Kikindi mora intenzivnije da se oduži, direktno ili indirektno- jasan je i do kraja otvoren Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda. On se zalaže za potpuno redefinisanje odnosa kikindske opštine i Naftne industrije Srbije:

Pavle Markov
Pavle Markov

- Ne odustajemo od toga da Kikinda dobije ono što zaslužuje. Logično je da NIS prema nama ima povoljniji tretman. Mi ne možemo da utičemo na procenat rudne rente koji dobijamo, ali smatramo da prostora za saradnju ima. NIS može da bude agilniji u pogledu izgradnje i sanacije infrastrukturnih objekata, ili da angažuju kikindsku firmu za prevoz “naftaša”- predočava za Kurir Markov.

Svaki vid saradnje koji Kikindi može da donese prihod, iznimno je važan. To je nakon potpisivanja ugovora o nastavku ulaganja NIS-a, kroz program "Zajednici zajedno“, potvrdio Markov:

- Našoj opštini je, kao i prošle godine, opredeljeno 17 miliona dinara. Cenimo ovakvo ponašanje kompanije NIS, kojim se podstiče rad udruženja građana, kulturne scene i naših turističkih manifestacija. U okolnostima njihove pojačane eksploatacije nafte i gasa to, ipak, nije dovoljno-naveo je Markov i podsetio da je dosad NIS finansijski podržao 107 projekata.

Kikinda i od države nastoji da na ovom planu nešto korenito promeni. Sa Kanjižom i Srbobranom, inicirana je izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Od države su zatražili promenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, čime bi se omogućilo da im ostane celokupan iznos rudne rente, dok ne dostigne zakonskih sedam odsto. Opštine sada dobijaju svega 40 odsto od raspoloživa tri procenta:

-Očekujemo da će se naša inicijativa naći pred Vladom Srbije i da će ozbiljno biti razmotrena- kaže Markov.

Kravčenko: Podrška lokalnim zajednicama i mladima

Bez obzira na pad cene nafte i reviziju našeg budžeta, sredstva za program “Zajednici zajedno” i obrazovanje mladih talenata “Energija znanja”, biće finansirani kako je i ranije predviđeno. Ukoliko i dođe do smanjenja sredstava, to će biti u oblasti sporta- poručio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS.

On je sa zvaničnicima 10 opština i gradova potpisao sporazum o nastavku programa "Zajednici zajedno", koji se realizuje sedam godina. U 2015. godini, NIS je namenio više od 90 miliona dinara.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track