PROSLAVA 14. FEBRUARA: Lale zovu na Dane vina
Foto: Kurir

Kikinda

PROSLAVA 14. FEBRUARA: Lale zovu na Dane vina

Srbija -
Pobednicima takmičenja pokrajinskog karaktera, priznanja će biti uručena 14. februara, kad će vinari i vinogradari obeležiti esnafsku slavu - Svetog Trifuna

KIKINDA - Rajsko piće 14. Februara , u Iđošu kod Kikinde, teći će u potocima. To svim vinopijama obećavaju članovi Udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz ovog banatskog sela. Poslednjim pripremama za jubilarne 15. „Dane vina“, koji će se održati na Dan Svetog Trifuna, prethodilo je subotnje ocenjivanje pristiglih uzoraka.

Iskusni enolozi iz Vršca, Temerina i Čoke imali su delikatan zadatak da u konkurenciji 140 uzorka vina iz svih krajeva Vojvodine, svrstanih u pet kategorija, izaberu apsolutnog šampiona i pobednike u još nekoliko kategorija:-Apsolutni pobednik je Kikinđanin Isidor Bajkin koji je proizveo voćno vino od višnje. On je, dakle, pokrajinski ,ali po oceni enologa, i opštinski pobednik.

Za mesnog pobednika proglašeno je belo vino “šardone” Udruženja “Šasla” . Ove godine pristigla su po 43 uzorka belih i crvenih vina, 33 roze vina, 13 šiler i osam voćno desertnih vina. Podelili smo ukupno 101 medalju-kaže Isa Panić, predsednik udruženja “Šasla”.

Panić najavljuje da će pobednicima takmičenja pokrajinskog karaktera, priznanja biti uručena 14. februara, kad će vinari i vinogradari obeležiti esnafsku slavu:

-Sve će toga dana biti podređeno rajskog piću i ljubiteljima dobre kapljice. Uz neizbežno osveštenje vina i vinograda, neće izostati bogat kulturno-zabavni program. Dabome, degustacija najfinijih vina se podrazumeva- naglašava Panić.Prošla godina je za vinare bila prilično loša- otkriva za Kurir Nenad Miladinski, predsednik UO “Šasle”:

- Malo sunčanih, a puno kišnih dana doprineli su da kvalitet grožđa ne bude na nivou proteklih godina. Međutim, ono što sam čuo od degustatora je ohrabrujuće. Kvalitet vina je, po njihovim rečima, zadovoljavajući, i to zahvaljući znanju i iskustvu koje vinari poseduju. Naravno, broj uzoraka osetno je manji u odnosu na proteklu godinu, jer mnogi nisu ni uspeli da naprave vino. A da bi se dobro vino napravilo, uz povoljne vremenske prilike, neophodno je puno truda i ljubavi prema ovom poslu -ukazuje Miladinski.

“Šasla” poreklom iz Male Azije

Meštani Iđoša udruženje “Šasla" osnovali su 2001. godine. To je, inače, vrsta vinove loze poreklom iz Male Azije. Najpre je stigla u Francusku, a odatle se raširila po Evropi i dospela i na iđoško vinogorje..

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track