DRAMA KOD BOGATIĆA: Vanredno u Crnoj Bari, bunari puni nitrata i fekalija!
Foto: Kurir

Neispravna voda za piće

DRAMA KOD BOGATIĆA: Vanredno u Crnoj Bari, bunari puni nitrata i fekalija!

Srbija -
Meštani su uznemireni, jer su neki mesecima pili neispravnu vodu. Jedno dete mi je imalo boginje, a drugo žuticu. Ne znamo da li je od vode, kaže Radiša Pavlović

BOGATIĆ - Zbog neispravne vode za piće u selu Crna Bara, kod Bogatića proglašena je vanredna situacija jer je u 40 od 41 uzetih uzoraka vode otkriveno prisustvo nitrata većeg od dozvoljenog!

- Analize ukazuju da u vodi ima povećana koncentracija nitrata, gvožda i fekalija - kaže Aleksandar Firaunović iz pokreta "Zeleni" Bogatić. U Zavodu za javno zdravlje Šabac kažu da je uzrok nitrata veštačko đubrivo koje se koristi u poljoprivredi. Direktorka ovog zavoda prim. dr Milijana Popović i specijalista higijene dr Igor Dragićević, saglasili su se da se u Crnoj Bari zabrani korišćenje vode u domaćinstvima, kako za piće tako i za pripremanje hrane.

Meštani su uznemireni, jer su neki mesecima pili neispravnu vodu.- Jedno dete mi je imalo boginje, a drugo žuticu. Ne znamo da li je od vode - kaže Radiša Pavlović.- Kvalitetom vode u Mačvi bavimo se od prve akcidentne situacije u rudniku "Stolice" u novembru prošle godine. Tada su obavljene analize na prisustvo teških metala na pet mesta u Badovincima i Crnoj Bari i na tri u Salašu Crnobarskom - kaže Miroslav Dabić, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda najavili su dolazak kako bi pronašli adekvatne lokacije za bušenje novih česmi sa zdravom pijaćom vodom. Meštani Crne Bare se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterne JKP "Stari grad" iz Šapca od devet do 12 sati, a u Sovljaku od 12 do 13.30 sati. Staračkim domacinstvima obezbeđeno je i 2.000 litara flaširane vode.

(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track