TAČKA NA SLUČAJ INSTAGRAM: Učenica karlovačke gimnazije vraćena u klupu
Foto: Wikipedia

Sremski Karlovci

TAČKA NA SLUČAJ INSTAGRAM: Učenica karlovačke gimnazije vraćena u klupu

Srbija -
Iako je H. F. iz gimnazije isključena zbog objavljivanja fotografija profesora uz uvredljive komentare, vraćena je u školu po nalogu pokrajinskog sekretara za obrazovanje

NOVI SAD - Učenica Karlovačke gimnazije H. F, koja je isključena iz škole zbog objavljivanja fotografija profesora uz uvredljive komentare na Instagramu, vraća se u školu. To je naložio pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš.

U rešenju od 11. februara, koje je potpisao pokrajinski sekretar, stoji istovremeno da se naređuje direktorki Karlovačke gimnazije da sprovede vaspitno-disciplinski postupak protiv te učenice u skladu sa zakonom. Time bi trebalo da bude stavljena tačka na taj slučaj koji je izazivao veliku pažnju u protekla dva meseca. Školi se ostavlja mogućnost da protiv tog rešenja pokrajinskog sekretara pokrene upravni spor pred nadležnim sudom.

Po rečima oca devojčice, njegova kćerka, kako mu je saopšteno u sekretarijatu gimnazije, treba da krene u školu u sredu, 18. februara. "Viši organi su utvrdili da su načinjeni propusti u proceduri, što sam od samog početka govorio. Od prvog dana sam bio za saradnju, odlazio u školu ne bismo li zajedno došli do pravog rešenja, ali su se oni držali svog", kaže Josip F. i dodaje da je školi skrenuta pažnja na kršenje propisa.

On je napomenuo da je u postavljanju fotografija na društvenu mrežu, zbog čega je njegovo dete isključeno iz škole, učestvovala grupa od petnaestak učenika i da su oni kažnjeni smanjenjem ocene iz vladanja, a da je H. F. isključena jer je s njenog telefona postavljena ona na kojoj se vidi direktorka.

Direktorka Karlovačke gimnazije Slavica Šokica nije želela da komentariše rešenje Sekretarijata. Ipak, na pitanje da li će se učenica vratiti na nastavu, rekla je da bi trebalo i da je odluku o isključenju donelo Nastavničko veće, a da je ona na osnovu toga izdala rešenje, prenosi list.

U vezi s tim slučajem oglasila se i predsednica Školskog odbora Karlovačke gimanzije Olgica Radić. "U sprovođenju vaspitno-disciplinskog postupka protiv te učenice nije poštovana procedura utvrđena zakonom. Ni u jednom dostavljenom dokumentu koji smo imali na raspolaganju u trenutku odlučivanja nije bilo dokaza koji potkrepljuju utvrđeno činjenično stanje. U pitanju je maloletna učenica, odličan đak, s prvim prestupom, koja se pri tom sama prijavila. Te olakšavajuće okolnosti nisu razmatrane", navodi Olgica Radić.

Ona naglašava da je zbog uočenih propusta u vođenju vaspitno-disciplinskog postupka zastupala stav da se predmet vrati prvostepenom organu na ponovno odlučivanje, ali da je stav većine bio drugačiji, pri čemu je jedan glas bio odlučujući.

Rad Školskog odbora, kako kaže, bio je otežan u poslednje vreme zbog neblagovremenog obaveštavanja o bitnim događajima u vezi s ovim slučajem. Osim toga, ni sporne fotografije nisu bile dostavljene članovima Školskog odbora.(Dnevnik.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track