BISER KIKINDE I SVETA: Kresanje grana (ne)će naružiti izgled zelene ulice
Foto: Kurir

Osveženje

BISER KIKINDE I SVETA: Kresanje grana (ne)će naružiti izgled zelene ulice

Srbija -
Stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo utvrdili da je neophodno da se ukloni 70 stabala. Opštinari poručuju da im je stalo da ulica Generala Drapšina zadrži raskošan izgled zbog koje je i proglašena za jednu od najlepših na svetu

KIKINDA - Raskošan izgled ulice Generala Drapšina koju je nedavno ugledni internet sajt Arhitektura i dizajn svrstao na 22. mesto 50 najlepših ulica sveta, neće biti narušen uprkos stavu nadležnih da je uklanjanje 70 bolesnih i trulih stabala - neminovno.

Upravo radi očuvanja gorostasnog drvoreda zasađenog posle Drugog svetskog rata, stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada, nedavno su pregledali sva stabla i utvrdili njihovo zdravstveno stanje:

- To je učinjeno kako bismo znali na koji način da postupamo sa svakim stablom. Tačno su naznačena koja stabla moraju potpuno da se uklone, ali i ona čije grane moraju da se orežu. Institut je dao stručno mišljenje koje ćemo razmotriti, i nakon toga doneti odluke. U bliskoj budućnosti nisu planirani nikakvi radovi. I meni, ustalom kao i svim Kikinđanima, imponuje što je ova ulica izabrana među 50 najlepših na svetu. Sve ćemo učiniti da zadrži velelepni izgled- podvlači za Kurir Miodrag Bulajić, član OV za zaštitu životne sredine.

Bulajić otkriva da se potreba za zdravstvenim pregledom javila nakon letošnjih hitnih intervencija, do kojih je došlo zbog loma grana na više stabala. Tada je stradalo nekoliko automobila ali i putna infrastrktura:

- Od 389 stabala u ovoj ulici moraće da se ukloni 18,8 odsto. To su stabala na kojima je došlo do centralne truleži, ili fitopatoloških i entomoloških bolesti. Stručnjaci ističu da je njihovo izlečenje nemoguće, pa će vremenom predstavljati opasnost za građane. Sva uklonjena stabla biće zamenjena novim. Za ovu godinu predvideli smo namenska sredstva za konverziju drvoreda sa sličnim sadnim vrstama- ukazuje Bulajić.

Zeleni tunel

Ulica Generala Drapšina duga je oko dva kilometra. Posebnu lepotu daje joj drvored od 389 stabala celtisa, vrste koja nije autohtona, ali se dobro prilagodila uslovima sredine. Stabla formiraju takozvani zeleni tunel zbog nedostatka svetlosti.

Sadašnji naziv dobila je posle Drugog svetskog rata. Pre toga je nosila naziv Alberta Šlagetera, a posle 1918. godine zvala se Vilsonova ulica, po predsedniku SAD.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track