EPSKO FINALE U MOKRINU: Kljunove će ukrstiti Makoto Nagano i Margitares
Foto: Saša Urošev

29. Gusanijada

EPSKO FINALE U MOKRINU: Kljunove će ukrstiti Makoto Nagano i Margitares

Srbija -
Putin će ove godine pauzirati

MOKRIN - Kad se već pred ustuklom baba zimom široki mokrinski šorovi ne bele od snega i inja, srčani gusani potrudili su se da poslednjih nedelja prestonicom Gusanijade dominira ova boja, ali od perja koje leti na sve strane. Nakon iscrpljujućih nadmetanja, započetih još početkom januara, kroz koje je prodefilovalo stotinak gusana, pravo da u nedelju 22. februara, ukrste kljunove i krila, izborili su Makoto Nagano Miroslava Čeleketića i Margitares Milorada Ristića:

- Biće to epsko finale jer je Makoto Nagano u polufinalu tek nakon 19 minuta i 53 sekunde nadjačao i u beg naterao Đerdana. To je dosad najduži guščji fajt otkako postoji ovo takmičenje. Ni njegovom protivniku Margitaresu nije bilo lakše da se plasira u finale. - Udariće junak na junaka, u to nema dileme. Makoto Nagano je dobio ime po jednom nindža ratniku, a Margitares se tako zove jer potiče iz južnobanatskog sela Margita - kaže za Kurir Živica Terzić, predsednik guščarskog udruženja „Belo pero“ koji je 2011. i 2012. godine osvajao titulu prvaka sveta.

Mokrinčani ukazuju da se u njihovom selu gusani tuku od pamtiveka zbog prirodnog nagona za parenjem koje se javlja zimi. - Iz duela izlaze tek bez nekoliko pera manje. Nošeni prirodnim nagonom, i kada nisu pod prismotrom vlasnika, zarad naklonosti ženki, gusani se nadmeću braneći svoja jata. Mužjaci neće da se tuku ako u njihovoj blizini nisu ženke, koje ih hrabre gakanjem - pojašnjava Terzić. I ovogodišnja Gusanijada ostaće upamćena po pernatim kavgadžijama neobičnih imena. Putin, prošlogodišnji šampion dvogodišnjih gusana, je odlukom vlasnika propustio nadmetanja, ali su se zato krilima šopali Izbeglica, Erupcija, Salašarski lav, Draža, Maks...

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track