SAŠA MIRKOVIĆ: Nećemo da dozvolimo da nam kradu i vodu!
Foto: Zorana Jevtic

Presušuju arterske česme u Zaječaru

SAŠA MIRKOVIĆ: Nećemo da dozvolimo da nam kradu i vodu!

Srbija -
Predsednik Skupštine Zaječara rekao da će biti učinjeno sve kako bi se stalo na put lokalnom tajkunu

Predsednik Skupštine Zaječara Saša Mirković rekao je da grad neće dozvoliti da da se voda iz aterskih česama koristi za grejanje privatnog hotela Srbija TIS.

„Grad Zaječar će sve učiniti da se stane na put bahatom lokalnom tajkunu koji presušuje lokalne česme kako obezbedio potrebe svog hotela. Bivša vlast, na čelu sa Boškom Ničićem, i mnogi drugi banditi, privatizacijama i raznim malverzacijama, opljačkali su grad Zaječar. Nećemo dozvoliti i vodu da nam kradu“, rekao je Mirković za TV Best.

Grad Zaječar poznat je po tome što ima najveći broj arterskih česama na svetu po glavi stanovnika. Grad se razvijao oko česama, ukupno ih ima nešto manje od šezdeset i one su na trgovima, ulicama, u školskim dvorištima. Pre nekoliko meseci česme su jedna za drugom počele da presušuju.

To je bio povod da više od 1500 Zaječaraca do sada potpiše peticiju kako bi zaštitili svoje česme. Posle protesta građana, vlasnik hotela Srbija TIS Toplica Mitrović, omogućio je uvid u dokumentaciju o izgradnji toplotnog sistema Hotela Srbija.Iz priložene dokumentacije se vidi da je od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije hotelu Srbija TIS odobreno izvođenje detaljnih hidrogeoloških istraživanja podzemnih voda, ali ne i upotreba sistema za grejanje.Posle izvršene kontrole nadležnih gradskih inspekcijskih službi utvrđeno je da je Toplica Mitrović na dubinsku buštotini, za koju ima Rešenje o izvođenju hidrogeoloških istraživanja Ministarstva rudarstva i energetike, bez potrebnih dozvola odeljenja za urbanizam gradske uprave Zaječar, priključio sistem za grejanje celog hotela.Pošto su inspektori danas zatražili objašnjenje od većinskog vlasnika hotela Toplice Mitrovića, on ih je izbacio iz svog hotela.

Načelnik inspekcijskih službi Zoran Jović, rekao je da će tražiti asistenciju svih državnih organa u rešavanju ovog velikog problema.„U hotelu Srbija u Zaječaru izgrađena je toplotna pumpa, odnosno izmenjivač toplote i ostavrena je veza između njih sa postojećim sistemom za grejanje. Ja sam zahtevao od inspektora da utvrdi da li za to postoji validna dokumentacija. Inspektor je otišao na lice mesta. Njih je u primio direktor hotela i na uvid im je dat projekat kojim je predvođena samo izrada bušotine, odnosno bunara. Kada smo od većinskog vlasnika hotela tražili na uvid dokumentaciju, dobili smo odgovor da se projekat radi, da kod sebe trenutno nema ništa i zahtevao je da inspektori odmah napuste objekat, što su inspektori odmah i učinili. Sada je na meni da sprovedem zakon do kraja što se ovog slučaja tiče“ , rekao je Zoran Jović , načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju GU Zaječar. (TV Best)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track