Bezbednost građana ima najviši prioritet Novog Sada

Aleksandar Đurđev.o Nedelji bezbednosti mladih

Bezbednost građana ima najviši prioritet Novog Sada

Srbija -
Brojne radionice usmerene ka mladima, predavanja i pokazne vežbe odžane su na više lokacija, a policija, državni organi i institucije, te udruženja građana su dali doprinos

Sprečavanje trgovine ljudima, bezbednost u saobraćaju, bezbednost na internetu, vršnjačko nasilje i nasilje u porodici su glavne oblasti Nedelje bezbednosti mladih, koja će se u Novom Sadu od ove godine obeležavati tokom prve nedelje aprila.

Brojne radionice usmerene ka mladima, predavanja i pokazne vežbe odžane su na više lokacija, a policija, državni organi i institucije, te udruženja građana su dali doprinos. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je odluka o organizovanju Nedelje bezbednosti mladih jedna od retkih koja je jednoglasno usvojena u Skupštini grada Novog Sada.

- Moramo vratiti građanima osećaj bezbednosti na nivo koji očekuju i zaslužuju i to je naš primarni zadatak u Novom Sadu. Na tome moramo da radimo tokom cele godine, a ne samo jednog dana ili nedelje. Činjenica da da je Grad prihvatio inicijativu Udruženja građana Istina -Tamarini zakoni, da je prva nedelja aprila posvećena bezbednosti mladih, predstavlja odraz dobre saradnje između institucija i svih grupa i pojedinaca u Novom Sadu. Ovu ideju je snažno podržao gradonačelnik Miloš Vučević, što je inicijativi dalo neophodni zamah, a mi smo pred sebe postavili visoke ciljeve. Dobar posao oko organizacije radi sekretar za obrazovanje Vladimir Jelić i on zna da za svoj trud ima moju punu podršku. Značajan doprinos su dali i član Veća zadužen za privredu Goran Sečujski, kroz aktivne mere zapošljavanja mladih, i Predrag Svilar, zadužen za omladinu i sport – kaže predsednik Saveta za javni red i mir i bezbednost Novog Sada Aleksandar Đurđev.

Posebna pažnja je tokom Nedelje bezbednosti mladih posvećena protivpožarnoj zaštiti, s obzirom na to da je u dva požara u kafe Launž i klubu Kontrast 13 mladih izgubilo život.

- Održana je simulacija protivpožarne vežbe u Srednjoj tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn“, što je privuklo veliku pažnju. Ti požari su zauvek obeležili Novi Sad i ostaće kao opomena i nauk za buduće generacije. Zato je bilo važno predstaviti ovakvu vežbu. Naravno, sve ovo se ne može postići jednom simulacijom u toku jednog dana, moramo konstantno svaki dan raditi na prevenciji požara i zaštiti omladine – kaže Đurđev. Konačno, najvažnije od svih pitanja jeste koliko su Novosađani bezbedni?

- Bezbednost ima svoju objektivnu i subjektivnu stranu. Uzalud sve mere ako građani nemaju osećaj sigurnosti. S druge strane, moramo da vodimo računa i o različitim oblicima bezbednosti, od opšte do finansijske. Istovremeno, svedoci smo pljački i nasilja, bezočnog kidnapovanja dece, otimanja, krađa, požara... Ali smo uvereni da policija i ostale službe daju sve od sebe za bezbednost svakog Novosađanina. Koliko odane policajce imamo pokazuje i slučaj policijskog inspektora Slobodana Drmanca koji je, iako nije bio na dužnosti, uhvatio i savladao naoružanog razbojnika.

Posebno bi istakao značajna poboljšanja u radu policije u Novom Sadu od kada je na mesto načelnika imenovan Siniša Radaković. To nam pokazuje kako se čuva bezbednost i imovina naših sugrađana i kako bi trebalo da se ponašaju pripadnici policije ne samo u Novom Sadu nego u celoj Srbiji. Zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Miloša Vučevića mi smo u tu svrhu u drugoj polovini protekle godine angažovali još 300 policajaca i odgovorno tvrdim da građani mogu imati puno poverenje u naše bezbednosne službe koje su im na raspolaganju dan i noć – zaključuje Đurđev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track