TROVANJE U DOMU ZA STARE KOD ČAČKA: Dvoje zaraženih salmonelom nestabilno
Foto: AP

Danas prvi rezultati briseva

TROVANJE U DOMU ZA STARE KOD ČAČKA: Dvoje zaraženih salmonelom nestabilno

Srbija -
Nakon izbijanje zaraze salmonelom prošle nedelje iz Doma za stare "Dvoje", preminulo je pet osoba

ČAČAK - Od osmoro pacijenata koji su zaraženi salmonelom u Domu za stare u Vranićima, a koji su smešteni u čačansku bonicu, dvoje je u nestabilnom stanju.

Na kućno lečenje troje će biti otpušteno, a troje zadržano u bolnici, izjavio je direktor te ustanove Radoslav Milošević.Nakon izbijanje zaraze salmonelom prošle nedelje iz Doma za stare "Dvoje", preminulo je pet osoba. Iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje najavljuju da će preliminari rezultati sa uzorkovanih namirnica i briseva sa radnih površina biti poznati danas.

"Troje pacijenata će, najverovatnije, nakon dobijanja rezultata analize stolice biti otpušteno na kućno lečenje", rekao je Milošević Tanjugu i dodao da će još troje zaraženih ostati u bolnici kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje. Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje Ana Mišović podsetila je da je 16. aprila prijavljena epidemija salmonele i konstatovano je da je obolela 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove za stare i dvoje meštana.

"Najvažnije je da se broj inficiranih ne povećava, uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, predložene su mere i epidemiolog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti redovno obilazi ustanovi", rekla je ona. Prvog dana, kada je epidemija prijavljena, izvrŠeno je uzorkovanje namirnica i uzeti su brisevi sa radnih površina, a preliminarni rezultati biće poznati danas, kako bi se utvrdio izvor zaraze, dodala je Mišović.

Ona je precizirala da su razdvojeni zaraženi pacijenti od onih koji nemaju simptome, da je naloženo da inficirano osoblje ne može da radi, a po nalogu Sanitarne inspekcije u toku je i kompletna dezinfekcija objekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track