Najnovije vesti

VIDEO DA SE NE ZABORAVI: Sećanje na Milenka Pavlovića heroja koji je branio srpsko nebo
Foto: Youtube

16. godina od pogibije

VIDEO DA SE NE ZABORAVI: Sećanje na Milenka Pavlovića heroja koji je branio srpsko nebo

Srbija
08:24h
Pre tačno 16 godina komandant 204. lovačko avijacijskog puka Milenko Pavlović izvukao je mlađeg kolegu pilota iz aviona i sam poleteo u smrt u susret NATO avionima koji su bombardovali njegovo rodno Valjevo

BEOGRAD - Na današnji dan pre tačno 16 godina komandant tadašnjeg 204. lovačko avijacijskog puka potpukovnik Milenko Pavlović izvukao je mlađeg kolegu pilota koji se nalazio u kabini MiG-29 i poleteo u susret NATO letelicama koje su bombardovali njegovo rodno Valjevo.

Milenko je svojom odlukom odlučio da leti pravo u smrt, želeći da prekine besmisleno žrtvovanje svojih kolega koji su u poluispravnim avionima bili nemoćni da se susprotstave brojnijem i tehnički nadmoćnijem neprijatelju, koji je nemilosrdno razarao Srbiju.

Rat je pukovnika Milenka Pavlovića zatekao na mestu komandanta 204. lovačko avijacijskog puka,koji je osim MiG-21 u svom sastavu imao i 16 lovaca MiG -29 od kojih se samo 14 moglo suprostaviti savremenim lovcima NATO.

Iako su letelice imale slab radar, a domet raketa bio čak tri puta manji svi plioti 127 lovačke avijacijske eskadrile " Vitezovi" su izvršavali hrabro i bespogovorno svoje borbene zadatke. Prvog dana NATO bombardovanja u vazduhu su pogođena dva aviona MiG-29, a dva dana kasnije 26. marta eskadrila i puk su zabeležili prve gubitke. U poteri za lovcima NATO na nebu iznad Bijeljine stradao je major Zoran Radosavljević

Posle stradanja majora Radosavljevića Komanda ratnog vazduhoplovstva VJ donela je odluku da u susret neprijateljskim letelicima  poleti samo jedan MiG -29 koji su u poluispravnom stanju sa dotrajalom elektronikom bili laka meta.

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Pukovnik Milenko Pavlović znao je da svaki let nosi takav rizik. Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli njegovo rodno Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. On je tada telefonom javio svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu koji se nalazio na borbenom dežurstvu da ne poleti i krenuo kolima prema Batajnici.

Po rečima očevidaca on je prišao letelici i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota, seo na njegovo mesto, startovao letelicu i prema svom rodnom Valjevu odleteo u susret NATO letelicama. Niko tada na Batajnici nije verovao da će to biti njegov poslednji let.

Stanovnici Valjeva pričaju i danas da se nad gradom oko podneva čula grmljavina aviona, ali niko nije u tom trenutku mogao da predpostavi da se na nebu odvija prava drama pukovnik Pavlović sam u MiG-29 protiv gomile NATO lovaca. Građane je uplašila stravična eksplozija, a zatim su mnogi Valjevci videli olupinu letelice kao strmoglavo padaju prema zemlji. Mnogi su pomislili da je lovac Vojske Jugoslavije oborio NATO avion zbog čega je nastao aplauz. Međutim ushićenje je ubrzo preraslo u tugu kada se saznalo da je to bio MiG -29 za čijim komandama je bio  potpukovnik Pavlović.

http://www.youtube.com/watch?v=iRvGJS-GQuU

Posle dužeg vremena došlo se i do prvih detalja o tom obaranju. Naime saznalo se da je Milenkov let trajao 12 minuta, kao i da mu je odmah po poletanju otkazao generator naizmenične struje. Milenka je na nebu iznad rodnog Valjeva oborila raketa koja je bila ispaljena sa NATO lovca u okolini Tuzle, koja je pogodila MiG-29 u pravo kabinu.

Pukovnik Pavlović se nije katapultirao, a mnogi koji ga poznaju veruju da Milenko nikada ne bi napustio svoj avion.

Od završetka rata 1999 prošlo je punih 16 godina. Potpukovnik Pavlović koji je sam poleteo hrabro u susret NATO lovcima nikada za svoj čin nije proglašen herojem. Jedino šta je država uradila za njega bilo je unapređenje u čin pukovnika, odlikovanje za hrabrost i zlatna letačka značka koje su mu dodeljene posthumno.

Svake godine 4. maja u znak sećanja na pukovnika Milenka Pavlovića njegova porodica, kolege, rodibina i poštovaoci na spomenike u njegovom rodnom selu, Gornjem Crniljevu kod Osečine, i u Valjevu polažu cveće i vence u zak sećanja na heroja. Venci se polažu takođe i na spomenik u selu Bujačiću kod Valjeva, gde su pali ostaci aviona kojim je on pilotirao.

http://www.youtube.com/watch?v=w7fJROltYxo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...