NEMA NI PEVANJA BEZ LICENCE: U Nišu ulični zabavljači samo uz dozvolu grada
Foto: Dragana Udovičić

Komisija bira svakog meseca

NEMA NI PEVANJA BEZ LICENCE: U Nišu ulični zabavljači samo uz dozvolu grada

Srbija -
Članovi Komisije će brinuti o tome da je tačka uličnih zabavljača takva da njen izvođač zaista zaslužuje legitimaciju

NIŠ - Umetnici, muzičari, plesači, glumci, žongleri, mađioničari, klovnovi i drugi umetnici i zabavljači prvi put će moći da na ulicama Niša nastupaju uz licencu koju će obnavljati svakog meseca.

Nakon što ovakva zamisao Opštine Medijana od pre dve godine nije bila izvedena do kraja, članovi Komisije za kulturu i istorijsko nasleđe te opštine sigurni su da će ove godine uspeti u toj nameri.

Za licencu za jun, zainteresovani treba da pisanu biografiju, kvalitetnu promo-fotografiju i video snimak tačke do 15. maja predaju ovoj Komisiji u Opštini u Ulici Pariske komune b.b. uz naznaku "Za konkurs Ulični zabavljači".

"Za svakog će biti određeno mesto sa kog će zabavljati prolaznike, park ili trg. Želimo da obogatimo kulturnu ponudu grada, učinimo ga zanimljivijim za turiste, ali i oživimo neke lokacije koje do sada nisu bile zastupljene u kulturno-umetničkoj ponudi grada ", kaže predsednik Komisije Dragan Aranđelović.

Ovakve dozvole za rad će, kaže on, urediti stanje sa popularnim "baskerima" čije nastupe, zbog glasne muzike, neki građani često prijavljuju nadležnima.

"Ne može da se sa pojačalima svira u Obrenovićevoj. Ako ono samo doprinosi zvuku, to će i moći da prođe, ali celi bendovi sa pojačalima neće smeti da rade", objašnjava Aranđelović.

Članovi Komisije će brinuti o tome da je tačka uličnih zabavljača takva da njen izvođač zaista zaslužuje legitimaciju. O dozvolama za rad će, osim Aranđelovića, odlučivati umetnici, predstavnici komulanne policije i Opštine.

"Među članovima imamo i ljude koji su prošli svet i iskusili taj "lebac", tako da znaju kako je to u evropskim gradovima", dodaje Aranđelović.

Za ove opštinske licence moći će da konkurišu i stranci. I oni koji putuju tako što zarađuju uličnim tačkama konkurisaće na isti način kao i domaći "baskeri".

Pošto je mala verovatnoća da će biti informisani o ovim licencama, njih će komunalni policajci, kada ih zateknu, obavestiti o tome kome da se obrate, a dozvole će im, kaže Aranđelović, biti izdavane po ubrzanom postpupku.Ako se prijavi mnogo izvođača, o kvalitetu njihovih tačaka odlučivaće se na audiciji.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track