SREDNJI VEK NA OBALI TISE: Vitezovi sa mačevima, a princeze sa varjačama!
Foto: Saša Urošev

Srednji vek na obali Tise

SREDNJI VEK NA OBALI TISE: Vitezovi sa mačevima, a princeze sa varjačama!

Srbija -
Bajkovitu atmosferu davno prohujalih vremena, posetiocima će dočarati članovi udruženja “Beli orlovi”iz Beograda, ali i jednog iz Sente

NOVI BEČEJ - Vitezovi u oklopima i u pratnji princeza, oživeće narednog vikenda srednjevekovne veštine i zanate na Tiskom keju, ali i na Arači - ostacima benediktanskog manastira iz 13. veka, koji se nalazi nalazi desetak kilometara od Novog Bečeja.

Vitezovi će demonstrirati umeće u bacanju sekire, mačevanju, ali i u borbama raznim drugim oružjem. Luk, ali onaj za jelo, i brojne druge namirnice, princeze će koristiti za pripremu srednjevekovne hrane.

- U Novom Bečeju će se tokom ove manifestacije privremeno nastaniti stotinak vitezova, članova udruženja “Beli orlovi” iz Beograda, ali i jednog iz Sente. Oni se trude da verno prikažu sve aspekte života ljudi iz tog doba- umeće u baratanju oružjem, izradi suvenira, ali i pripremanju hrane. Vitezovi će će turiste dočekivati na Tiskom keju.Pružiće im priliku da se oprobaju u gađanju lukom i strelom. Takođe, biće organizovana i demonstracija borbi po uzoru na stara vremena. Ceo događaj ulepšaće orkestar srednjevekovne muzike - otkriva Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Za one koji nemaju avanturisitčki duh, biće upriličen srednjevekovni vašar. Na tezgama će dominirati razne pletene stvari od pruća i suveniri. Gurmane očekuje pravi raj, od gulaša od divljači do ribljih specijaliteta, a sve po srednjevekovnim receptima.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track