Palma poklonio dva hektara grčkim investitorima
Foto: Nebojsa Mandic

Delegacija iz Jagodine u gradskoj kući u Solunu

Palma poklonio dva hektara grčkim investitorima

Srbija -
Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković sa gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom dogovorio razmenu studenata i razvoj ekonomske saradnje

SOLUN - Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma posetio je sa saradnicima gradsku kuću u Solunu na poziv gradonačelnika Janisa Butarisa i dogovorio razmenu studenata i razvoj ekonomskih odnosa, a Privrednoj komori Grčke i Srbije poklonio je dva hektara u Industrijskoj zoni Jagodine za zainteresovane grčke investitore.

On je predložio svojim sagovornicima da izvozna luka privrednika iz Srbije bude u Solunu.

Marković, koji je predvodi delegaciju 350 pomoravskih zanatlija, naglasio je da "oblast trgovine već sutra može da počne da funkcioniše između dve države".

Na predlog gradonačelnika Butarisa o saradnji na obrazovnom i naučnom planu, Jagodina će stipendirati petoro studenata iz Soluna, dok će Solun stipendirati troje studenata iz Jagodine, jer je u većoj krizi.

Taj dogovor biće ostvaren od septembra, naglasio je Marković.

Butaris je uputio poziv Srpskim privrednicima da budu gosti i imaju svoj štand na solunskom sajmu trgovine u septembru.

Reč je o saradnji između univerziteta, trgovini i ekonomiji, kulturi, kao i mnogim drugim oblastima, istakao je Butaris i dodao da su vrata Soluna uvek otvorena za vas".

Marković je na sastanku sa predsednikom Privredne komore Srbije i Grčke Kostas Georgakosom i predsednikom Regiona Centralne Makedonije Adonisom Fiftopulosom ustupio dva hektara u Industrijskoj zoni zainteresovanim Grčkim privrednicima.

- U Industrijskoj zoni Jagodine radi sedam fabrika sa 1.400 radnika, dok će do kraja 2016. biti uposleno nekoliko hiljada ljudi. Predložiću stranim investitorima u Jagodini da svoje proizvode plasiraju preko luke u Solunu, jer je bliža od Bara u Crnoj Gori - najavio je Marković.

- Inače, Srbi su napravili pet Paralija, jer su najčešći turisti ovom delu Grčke, sada treba očekivati investitore iz Grčke - rekao je Marković.

Georgakos je napomenuo da je razmena Grčke i Bugarske je 1,5 milijardi evra, sa Makedonijom 500 miliona evra, a sa Srbijom je tek 370 miliona evra.

U organizaciji Skupštine grada Jagodine u nedelju uveče je u Grčku otputovala delegacija od 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača u predškolskim ustanovama i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga, koji će do 29. maja posetiti Paraliju, Katarini i Solun.

Zanatlije će u Paraliji imati prostor gde će moći da izlože i prodaju svoje proizvode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track