MESTA NI ZA LEK: Leskovačke pokojnike sahranjuju i na stazama
Foto: Dragan Kadić

Svetoilijsko groblje dupke puno

MESTA NI ZA LEK: Leskovačke pokojnike sahranjuju i na stazama

Srbija -
Ukoliko želite da stignete do određene parcele i pokojniku zapalite sveću, morate da gazite preko neke druge

LESKOVAC - Zbog nedostatka prostora i grobnih parcela u romskom delu Svetoilijskog groblja u Leskovcu vlada potpuni haos.

Pojedine grobnice bukvalno su izašle na jajnski put, a staze do grobnih mesta su se u celosti izgubile jer se u poslednje vreme i na njima sahranjuju pokojnici. Lokalni jajnski put koji Leskovac spaja sa desetak sela prema Kukavici je jako opasan, neograđen, neosvetljen i bez ikakve postavljene saobraćajne signalizacije.

Na ovakvo stanje upozorio je i predstavnik Nevladine organizacije „Rosa“ Zoran Saitović. Nedostatak grobnih mesta je najveći problem romskog dela stanovništva u Leskovcu, odmah posle nedostatka osvetljenja i neasfaltiranih ulica u romskim mahalama - tvrdi Saitović.Slika koju smo zatekli u ovom delu Svetoilijskog groblja je zaista jeziva. Pojedinih staza upšte nema jer su na njima pokopani pokojnici. Ukoliko želite da stignete do određene parcele i pokojniku zapalite sveću, morate da gazite preko neke druge grobnice - objašnjava Saitović za Južne vesti.On kaže da je preko ove Nevladine organizacije zatražio susret sa ljudima iz Direkcije za urbanizam i izgradnju i Javnog preduzeća Komunalac kako bi im izneo plan rešavanja problema, ali da je naišao na ćutanje administracije.Nedostatak grobnih mesta je dugogodišnji problem sa kojim je svaka leskovačka vlast pokušala da se izbori.Gradonačelnik Goran Cvetanović je, na već čuvenoj pres konferenciji koju je održao na groblju, najavio u skorijoj budućnosti mogućnost proširenja Špitaljskog groblja na obližnoj parceli koja je u vlasništvu grada.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track