VIDOVDANSKA LOZA: Humanitarni festival u Topoli

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika organizuje manifestaciju

VIDOVDANSKA LOZA: Humanitarni festival u Topoli

Srbija -
Sva prikupljena sredstva biće donirana majkama sa sedmoro i više dece a visina sredstava zavisi isključivo od donacija koje se prikupe u prvom delu festivala

TOPOLA - U nedelju, na Vidovdan, u Topoli od 12 časova održava se humanitarni festival "Vidovdanska loza".

Ovaj festival organizuje Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika uz pomoć Opštine Topola.Festival je zamišljen kao humanitarni, međutim tokom same organizacije dobio je i karakter edukativnog.

Festival otvara Nj.k.v princ Đorđe Karađorđević a odmah zatim počinje mini koncert gudačkog kvarteta "Pepeljuga" koji će izvoditi tradicionalne srpske numere u malo drugačijem aranžmanu.

U sklopu mini koncerta možete videti i književni performans akademika prof.dr Milke Đukić "Gde su nestali vitezovi".

Odgovor na pitanje Milke Đukić dali su vitezovi Svebora koji će učestvovati na festivalu. Oni će prikazati uniforme, opremu i oružje vitezova srednjeg veka ali i stare srpske načine borenja.

Kraljevski rvački klub "Dorćol" prikazaće zaboravljene srpske načine rvanja i objasniti način nastanka istih. Konjički klub Urban kauboj biće sigurno prava poslastica za najmlađe. Oni će učiti decu jahanju, objasniti im pravila u konjičkom sportu ali i već zaboravljenu funkciju konja u poljoprivredi i načine potkivanja.Drugi deo festivala počinje od 17 sati u Velikoj sali kulturnog centra Topola gde će se održati svečana sednica Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Na sednice su svoje prisustvo potvrdili episkop šumadijiski Jovan, načelnik generalštaba general pukovnik Ljubiša Diković, Nj.k.v. princ Đorđe Karađorđević, ministar bez portfelja za vandredne situacije Velimir Ilić, mnogi akademici Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, poznati glumci, umetnici i gosti iz inostranstva.

Sva prikupljena sredstva biće donirana majkama sa sedmoro i više dece a visina sredstava zavisi isključivo od donacija koje se prikupe u prvom delu festivala.

Zato dođite u Topolu za Vidovdan da se družimo i pomognemo onima kojima je pomoć preko potrebna, navode organizatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track