NOVI KUĆNI RED U ZGRADAMA: Nema više gaća na terasi, kazna i za smeće ispred vrata!
Foto: Profimedia

Oštrije kazne za stanare

NOVI KUĆNI RED U ZGRADAMA: Nema više gaća na terasi, kazna i za smeće ispred vrata!

Srbija -
I dok su starom Odlukom Nišlije mogle biti kažnjene najviše sa 5.000 dinara, sada se kazne za njih kreću od 5.000 do 30.000, a za pravna lica do 500.000 dinara

NIŠ - Veće kazne za stanare, ali i pravna lica, zabrana sušenja veša na terasama okrenutim ka ulicama u određenim zonama grada - neke su od novina koje donosi predlog Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

Važeća Odluka o kućnom redu doneta je 1991. godine, te je Uprava za imovinu dala predlog nove o kojoj će odbornici niške Skupštine glasati na narednoj sednici.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uzimajući u obzir promene u zakonskoj regulativi do kojih je u međuvremenu došlo, nephodno je preurediti odnose u stambenim zgradama, čime bi se omogućilo nesmetano stanovanje i pravilno korišćenje stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradama - objašnjava načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janić.

Bez buke od 15 do 18 satiOva Odluka predviđa novo vreme odmora u zgradama, kada je zabranjena buka i vika. To će radnim danima biti u periodu od 15 do 18 sati i od 22 do 6 sati narednog dana, a u danima vikenda od 14 do 18 sati, odnosno 22 do 7 sati sledećeg dana.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Novina je i što će, ukoliko bude usvojena, njome biti zabranjeno sušenje rublja na terasama okrenutim prema ulici i to u zoni unapređenog poslovanja, centralnoj i ekstra zoni u Nišu. Na balkonima i lođama zgrada u ovim zonama dozvoljeno je sušenje rublja samo do visine parapetnog zida, odnosno zatvorene ograde, a unutar gabarita balkona, odnosno lođe - stoji u Odluci.

Kazne paprene

I dok su starom Odlukom stanari mogli biti kažnjeni najviše sa 5.000 dinara, sada se kazne za njih kreću od 5.000 do 30.000, a za pravna lica do 500.000 dinara.

Ilustracija (Foto: Aleksandar Jovanović)
Ilustracija (Foto: Aleksandar Jovanović)

Ukoliko zajedničke prostorije i delove zgrade ne održavaju čistim ili odlažu nameštaj ili nešto slično i tako onemogućavaju prolaz hodnicima i protivpožarnim stepeništim, ne unište izvor zaraze i gamad u svom stanu ili bacaju otpad sa terase slede kazne za stanare. Međutim, bez obzira što je i dalje važećom Odlukom kažnjivo, na primer, ostavljanje kesa sa smećem u hodnicima, mnogi građani toga nisu svesni i ne prijavljuju svoje komšije.

Prijava radova

Novim propisima Odluke koja se predlaže, pravno lice ili preduzetnik koji izvode građevinske ili instalaterske radove u zgradi dužni su da prethodno o tome obaveste stanare i prijave vrstu i trajanje radova ili će biti kažnjeni.Odlukom je definisano da će za nadzor nad njenom primenom biti nadležan komunalni inspektor, dok će prekršajne naloge izdavati i komunalni policajci.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track