Najnovije vesti

VIDEO VUČIĆ U KRUPNJU: Premijer obišao penzionera Dragoljuba u novoj kući
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Grad lepši nego pre poplava

VIDEO VUČIĆ U KRUPNJU: Premijer obišao penzionera Dragoljuba u novoj kući

Srbija
Premijer, koji je proglašen počasnim građaninom Krupnja, svečano je otvorio obnovljeni put do Korenite i posetio plastenik porodice Šejić
1 / 11 Foto: Tanjug Sava Radovanović

KRUPANJ - Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas stanara kuće izgrađene nakon poplava u selu Krasava, čime je započeo posetu opštini Krupanj. Premijer se nešto posle 10 sati obratio okupljenim građanima Krupnja pred kojima se javno zahvalio Evropskoj uniji i šefu EU misije u Srbiji Majklu Devenportu za ogromnu novčanu pomoć u obnovi Krupnja.

 

 

 

UŽIVO OBRAĆANJE PREMIJERA IZ KRUPNJA MOŽETE PRATITI OVDE

 

Govoreći koliko se novca slilo u taj grad, Vučić je naglasio da sve ovo radi da bi Krupanj imao budućnost. On je dodao da u Krupanj predsednici vlade nisu dolazili, a da je on bio čak 11 puta i da će ponovo doći. Te njegove reči dočekane su aplauzom. Izlaganje je završio uzvikom "Živela Srbija, Živeo Krupanj!"

 

U razgovoru sa vlasnikom novoizgrađene kuće pokraj puta ka Krupnju Dragoljubom Andrićem, premijer je ukazao na značajnu pomoć koju je EU dala Krupnju.

 

Vučić je rekao da je EU više od pet miliona evra izdvojila za pomoć Krupnju a da je država Srbija za sanaciju šteta dala samo 200.000 evra više od EU. "Zahvaljujem se posebno EU jer je svojom pomoći mnogo učinila za grđane Krupnja", kazao je premijer.

 


 

Pošto je vlasnik kuće rekao da je penzioner i da prima invalidsku penziju, Vučić je kazao da će i njemu kao i ostalim penzionerima u Srbije biti povećane penzije do kraja godineOn je kazao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera i da im se zahvaljuje što su, kao i ostali građani, izdražali teške mere koje daju rezultate i koje će omogućiti povećanje penzija.

 

Vlasnik novoizgrađene kuće pokraj puta ka Krupnju Dragoljub Andrić rekao je da je imao imanje na drugom mestu u selu Krasava, koje je klizište odnelo. Pošto mu je klizište razrušilo staru kuću on je bio prinuđen da se smesti kod dece, na čijem imanju je izgrađena nova kuća uz pomoć Vlade Srbije i EU.

 

Andrić kaže da je veoma zahvalan Vladi i EU jer su mu izgradili kuću u koju se uselio početkom godine. Prema njegovim rečima, sada čak ima i bolje uslove života nego ranije. Inače, Andrić je penzioner i ima troje dece, i čak i praunuče, a porodica živi pretežno od poljoprivrede.

 

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić je rekao da su štete poplava gotovo sve sanirane. "Posle 14 meseci stanje je dobro. Svi građani koji su ostali bez kuća su dobili krov nad glavom. 27 kuća je ozidano - 17 su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, 10 EU preko UNOPS, 10 ljudi je dobilo novac kojim su sami digli kuće, i 3 kuće su sazidali donatori. Ukupno 40 kuća je urađeno novih, a 193 kuća je popravljeno", objasnio je on.

 

Takođe je kazao da se obnavlja putna infrastruktura, dodajući da je od posebnog značaja put Korenita-Krupanj, koji će premijer, zajedno sa ministarkom za građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana MIhajlović danas otvoriti. Taj put, prema njegovim rečima, skratiće građanima Krupnja put do Loznice, to jest Drine za do 20 minuta.

 

Grujić je istakao da je obnovljena i infrastruktura, reke potpuno sanirane, regulacija urađena.
Telekom menja celu optičku mrežu, elektro-mreža je sanirana, a rade se, preventive radi, bujične pregrade na rekama.

 

U planu je 19 bujičnih pregrada, 4 su već izgrađene. "Ako ne uradimo te pregrade imaćemo ponovo problema", ukazao je Grujić. On je izrazio zahvalnost donatorima i Vladi na pomoći, dodajući da su posebno zahvalni i građani Krupnja koji su pretrpeli velike štete. Istovremeno je dodao da ima još problema sa klizištima, ali pošto ih ima preko 400 nemoguće ih je sanirati na brzinu.

 

Svečano otvoren obnovljeni put do Korenite

 

Obnovljeni put Korenita-Krupanj, koji povezuje tu opštinu sa Loznicom, svečano je danas otvoren u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je proglašen počasnim građaninom Krupnja. Vučić je rekao da je Krupanj u velikoj meri obnovljen nakon prošlogodišnjih katastrofalnih polava i dodao da su mu građani sa kojima je razgovarao rekli da je Krupanj lepši nego što je bio pre poplava.

 

"Nastavićemo da radimo još više, da se borimo još snažnije i jače kako bi naša deca imala budućnost u Krupnju, da ovde rade i da svojoj porodici obezbede život", rekao je Vučić. On je zahvalio Evropskoj uniji koja je dala gotovo polovinu novca uloženog u Krupanj posle poplava, odnosno 5,6 miliona evra.

 

 

 

Vučić je rekao da su sada sve četiri reke u opštini Krupanj dobrim delom zaštićene, navodeći da nedostaju nasipi samo na jednoj reci, pri čemu je pozvao direktora Srbijavoda Gorana Puzovića da sledeće nedelje dođe u Krupanj kako bi ti problemi bili rešeni i kritikovao ga što nije danas bio tamo. Put Korenita-Krupanj, koji je dug 12 kilometara, saniran je sa minimalnim zakašnjenjem, a obnova je koštala 4,5 miliona evra, rekao je Vučić, poručivši pri tome direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku da će sledeći put biti odgovoran i za mesec dana kašnjenja te da više neće da "trpi njegove izgovore".

 

 

"Penzioneri će do kraja godine osetiti poboljšanje"

 

Vučić je naglasio i da se radi na dovođenju investitora u Krupanj i još jednom ponovio da će penzije i plate u javnom sektoru, pre svega u obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji, biti povećane do kraja godine. "Pre kraja ove godine oni će osetiti poboljšanje jer računamo na stabilnost javnih finansija i države", rekao je Vučić. Premijer je zahvalio na tituli počasnog građanina Kurpnja, ističući da mu je drago što je ta odluka doneta jednoglasno i što su za njega glasali i odbornici koji nisu u Srpskoj naprednoj stranci.

 

 

On je zahvalio i građanima koji su uprkos teškoćama i brojnim problemima sačuvali pozitivan duh i što znaju da cene sve što je učinjeno da njihov život u Krupnju bude kvaliteteniji. Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić rekao je da je Skupština opštine donela odluku da Vučića proglasi počasnim građaninom, jer je pokazao kako treba da se ophode političari i ispunio sva svoja obećanja. Grujić je rekao i da će obnovljeni put skratiti putovanje do Loznice za 25 minuta. "Krupanj danas otvara kapiju prema svetu", rekao je Grujić i dodao da novi put neće voditi samo do Loznice, već i do Drine. Vrpcu su, u prisustvu premijera, presekli potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, otpravnik poslova u delegaciji EU u Srbiji Hose Antonio Gomes i v.d. direktorka Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

 

 

U plasteniku porodice Šejić

 

Vučić je obišao danas, tokom posete Krupnju, plastenik četvoročlane porodice Šejić. U razgovoru sa građanima, koji su ga pozdravili aplauzom i zamolili da češće obilazi, rekao da je video slike reke Čađavice u kojoj je bilo puno đubreta i naglasio da ni građani ni opština to ne bi smeli da dozvole.

 


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...