Protest radnika 14. oktobra zbog neoverenih knjižica
Foto: Marina Lopičić

Protest radnika 14. oktobra zbog neoverenih knjižica

Srbija -
Direktor filijale Tomislav Tomić kazao da knjižice mogu biti overene ukoliko se nastavi započeta uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje

KRUŠEVAC - Više od 300 radnika preduzeća "14. oktobar" i "Župa" danas je zbog neoverenih zdravstvenih knjižica protestovalo pred Skupštinom grada i kruševačkom filijalom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Radnici su pred Skupštinom Grada tražili da im se obrati gradonačelnik Kruševca Dragan Jovanović, a nakon polusatnog čekanja okupljenima je preneto da se gradonačelnik neće obratiti, ali da će primiti predstavnike radnika.

"Gradonačelnik nam je rekao da je od šefa kabineta predsednika Vlade dobio informaciju da će danas biti održana telefonska sednica Vlade na kojoj će biti doneta odluka o overi zdravstvenih knjižica radnicima u preduzećima koja su u restrukturiranju", preneo je okupljenima predsednik Samostalnog sindikata IMK "14.oktobar" Ljubiša Velimirović.

Ispred kruševačke filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja okupljenima se obratio direktor filijale Tomislav Tomić koji je kazao da knjižice mogu biti overene ukoliko se nastavi započeta uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Tomić je pojasnio da radnicima "14. oktobra" zdravstvene knjižice mogu biti overene ukoliko se uplate minimalne zarade za decembar, januar i februar i doprinosi za zdravstveno osiguranje za taj period, što iznosi oko 12 miliona dinara.

On je podsetio da "14. oktobar" za zdravstveno osiguranje od 2008. godine duguje oko 800 miliona dinara, ali da uslov za overu knjižica nije uplata ukupnog iznosa duga.

Velimirović je najavio da će radnici u sredu, ukoliko do tada ne bude rešen problem overe zdravstvenih knjižica, ponovo protestovati pred Skupštinom Grada i filijalom Fonda i da će radikalizovati protest, odnosno poneti vreće za spavanje i ostati u jednoj ili obe institucije.

U "14. oktobru" ima skoro 1.600 radnika, a u mnogim slučajevima su cele porodice osigurane preko zaposlenih u toj fabrici.

Njima zdravstvene knjižice nisu overene od 1. aprila ove godine, dok su radnici "Župe" bez overenih knjižica od početka godine. U "14.oktobru" radnicima se duguje pet plata, a 16 zaposlenima u "Župi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track