BRAČNI PAR NA ULICI: Ode kuća na doboš, Ištvan i Jadranka nisu vratili kredit
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Duguju samo 4.613 evra

BRAČNI PAR NA ULICI: Ode kuća na doboš, Ištvan i Jadranka nisu vratili kredit

Srbija -
Nekadašnji radnik pilane, nije ni slutio da može postati socijalni slučaj i sakupljač sekundarnih sirovina

BEOGRAD - Porodična kuća Ištvana i Jadranke Vakula biće uskoro prodata zbog duga za kredit od 4.613 evra.Bračni par iz Subotice nema kud osim na ulicu, a Ištvan Vakula, nekadašnji radnik pilane, nije ni slutio da može postati socijalni slučaj i sakupljač sekundarnih sirovina.- Pre sedam godina sam zbog radova na kući uzeo keš kredit od 3.800 evra. Rok otplate je bio 96 meseci, a mesečne rate od 45 do 55 evra. Odmah su uzeli i depozit od 760 evra. Godinu dana kasnije sam ostao bez posla. Još godinu sam radio kod istog poslodavca na crno jer je obećao da će me ponovo zaposliti, ali se to nije dogodilo. Dug sam plaćao dok sam imao primanja. Zbog situacije u kojoj sam se našao, razboleo sam se. Tražio sam invalidsku penziju, ali sam odbijen, a onda su usledili popisi pokućstva, ali nisu ništa odneli - kaže Ištvan Vakula.Zbog Jadrankinog teškog zdravstvenog stanja i Ištvanove nemogućnosti da se zaposli, Vakule žive od socijalne pomoći i korisnici su narodne kuhinje.Nagomilani računi naterali su ih da raskinu ugovor životnog osiguranja i tek što je Vakula platio dug komunalcima stigla je tužba iz Novog Sada.- Banka će naplatiti dug 18. septembra javnom prodajom kuće. Glavnica duga je 2.950 evra, kamata 1.662 evra, a sudski troškovi 17.088 dinara. Kuću su procenili na 12.000 evra, ali će cena biti još niža, 60 odsto od procenjene i ako se ne proda u prvom krugu u drugom cena pada na 30 odsto. Kada platimo račune, ostane nam manje od 5.000 dinara, što je nedovoljno za lekove i osnovne potrepštine. Ako ostanemo bez krova nad glavom, za nas nema više života, bićemo beskućnici – kaže Vakula. On dodaje da ne beži od duga.

- S njim ležem i budim se. Bio bih najsrećniji čovek na svetu da mogu da vratim novac, ali ne znam odakle i kako – kaže Vakula. Ustajem oko tri ujutru i sakupljam sekundarne sirovine. Naiđem često na omladinu koja me ponekad ismeje, ali nemam kud, piše Blic.

Imućniji sugrađani ostavljaju iznošenu garderobu i ja je podelim sirotinji. Ako me neko zove da pomognem, oberučke volontiram, priča Vakula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track