Počelo uređenje Male Gube i Džungle

Počelo uređenje Male Gube i Džungle

Srbija -
U dva romska naselja u Prokuplju u više od stotinu kuća živi gotovo 800 Roma

PROKUPLJE - Potpredsednik Romskog saveta Dejan Živković izjavio je da je počelo sprovođenje plana legalizacije i uređenja dva romska naselja u Prokuplju, u kojem u više od stotinu kuća živi gotovo 800 Roma.

Živković je rekao da se projekat odnosi na naselja Mala Guba i Džungla, a da se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje. Vrednost projekta iznosi 60 miliona dinara, a do sada je odobreno 2,5 miliona dinara za njegovo sprovođenje.

"Većina tih romskih kuća, koje su bespravno sazidane i od čvrstog materijala, su neuslovne za stanovanje jer nisu priključene na vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu, što je razlog zbog kojeg smo zatražili pomoć Vlade Srbije", kazao je Živković.

Izrada planske dokumentacije za uređenje je u završnoj fazi i nakon toga oba romska naselja biće uneta u generalni urbanistički plan grada Prokuplja.

Plan predviđa izgradnju kolektora za otpadne vode u naselju "Mala Guba", dok je vodosnabdevanje tog naselja privremeno rešeno izgradnjom javne česme.

"Kako je većina stanovnika tih naselja nezaposlena i mnogi od njih žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, uz pomoć Ministarstva za prostorno planiranje i inostranih donatora planiramo i izgradnju reciklažnog centra, gde bi se skladištile te prikupljene sirovine", kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući planu legalizacije romskih objekata do sada je na elektro mrežu priključeno 240 kuća u oba naselja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track