MESEC ĆE SE POTPUNO POMRAČITI: I to u ponedeljak
Foto: AP

Nebeska pojava

MESEC ĆE SE POTPUNO POMRAČITI: I to u ponedeljak

Srbija -
Iz Srbije pojava će moći da se prati u tri sata ujutru

BEOGRAD - Potpuno pomračenje Meseca u ponedeljak 28. septembra će u celosti moći da se posmatra iz Evrope, Afrike i obe Amerike, a iz Srbije će pojava moći da se prati rano ujutro nakon tri sata, saopštilo je večeras Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Iz Srbije će pojava moći da se prati pre izlaska Sunca na zapadnom delu horizonta (u Beogradu Sunce izlazi u 6 sati i 32 minuta), od 3 sata i 6 minuta do izlaska Meseca iz Zemljine senke u 5 sati i 25 minuta, navodi se u saopštenju.

Pomračenje Meseca se prati golim okom, dvogledom i manjim teleskopima. Ukoliko bude vedro Beograđani će ovu interesantnu pojavu moći da prate uz stručne komentare sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Očima je dobro vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, a on će 03:06 sati početi da ulazi u Zemljinu senku, u 04:10 će uroniti (početak potpunog pomračenja), a u 4:48 biće sredina pomračenja.

Mesec će biti tamno-crvene boje. U 05:25 je početak izlaska iz senke (kraj totaliteta), a u 06:28 je poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom, objašnjavaju iz Astronomskog društva.

Izvesno vreme pre prvog kontakta Meseca sa Zemljinom senkom na njegovoj površini u blizini dodira moći će da se vidi rumenilo izazvano Zemljinom polusenkom. Mesec će napustiti Zemljinu polusenku posle svog zalaska ispod horizonta, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track