A SVE OSTALO JE BAŠ POTAMAN: Odbornik traži da se reci Smrduši promeni ime?!
Foto: AP/Ilustracija

Gornji Milanovac

A SVE OSTALO JE BAŠ POTAMAN: Odbornik traži da se reci Smrduši promeni ime?!

Srbija -
Risto Bojović navodi da takav naziv u najmanju ruku ne priliči jednoj reci i da je njegovo korišćenje u zvaničnim dokumentima neprimereno

GORNJI MILANOVAC - Šef Odborničke grupe "Naš Milanovac" Risto Bojović uputio je predlog Skupštini opštine Gornji Milanovac da se promeni naziv reke Smrduša, koja izvire u Pranjanima i pripada slivu Zapadne Morave.

On navodi da takav naziv "u najmanju ruku ne priliči" jednoj reci i da je njegovo korišćenje u zvaničnim dokumentima neprimereno. U obrazloženju Komisiji za davanje predloga naziva ulica, trgova i ustanova ističe da reke treba da podsećaju na nešto čisto, čoveku blisko i lepo, a da Smrduša asocira na sve suprotno. Bojović navodi da to može da ukaže i na nedogovoran odnos lokalnog stanovništva prema reci i da je njeno ime omalovažavajuće za sve vlasnike imanja pored kojih protiče i čiju tržišnu vrednost može da umanji.

"Nije teško predvideti šta bi mogli misliti o nama zvaničnici EU ako bi u dokumentima videli da nam se neka reka zove Smrduša", rekao je Bojović. Zbog toga predlaže da i Mesna zajednica Pranjani izabere novi naziv reke a da Komisija preispita sve lokalne toponime. Hroničari su zabeležili da naziv reke potiče još iz 15. veka kada su, po legendi, Srbi pobili Turke a njihovi leševi danima stajali pored njenog korita.

Predsednica Komisije Vesna Borovnjak za petak je zakazala sednicu, a kako je danas izjavila ovaj predlog neće biti razmatran. "Nazivi reka nisu u nadležnosti opštinske komisije i lokalne samouprave i zbog toga će predlog buti vraćen šefu odborničke grupe", rekla je Borovnjakova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track