(FOTO) ČUDO NA NIŠAVI: Procvetala banana u Niškoj Banji!
Foto: Youtube Pt

Atrakcija u kraju

(FOTO) ČUDO NA NIŠAVI: Procvetala banana u Niškoj Banji!

Srbija -
Banane ovde mogu lepo da napreduju, ali ne mogu da sazru. Ispod svakog lista krije se od 8 do 12 plodova, ali veličine krem bananica koje kupujete deci

NIŠKA BANJA - Kada je pre četiri godine sa željom da mu dvorište kuće dobije tropski izgled zasadio bananu, Dragan Manić iz Niške Banje nije očekivao da će ona jednog dana procvetati i dati plod. Iako u našim uslovima ne može da sazre, ova banana postala je atrakcija u kraju.

Dragan kaže da komšije odnedavno stalno svraćaju u njegov dom. Gledaju i čude se. Raste četiri godine, a prvi put cveta. Lepo izgleda i interesantno je - priča Dragan.

Procvetala banana u Niškoj Banji #Niš #LepeVesti http://t.co/luxlWIwcjN pic.twitter.com/bxlimiBI7l

— Južne vesti (@juznevesti) October 14, 2015

(Južne vesti)

Ne bavi se baštovanstvom, a sadnicu je dobio od prijatelja Baneta Stojiljkovića, koji u svojoj botaničkoj bašti „Park prijateljstva“ u Medoševcu gaji preko 3.000 cvetnih vrsta - perena, ukrasnih trava, vodenih biljaka, šiblja i četinara, ali i egzotičnih vrsta koje je donosio sa sajmova hortikulture u svetu. Drago mu je što je banana koju je poklonio prijatelju, a koju i sam gaji u svom parku, procvetala.

- Banane ovde mogu lepo da napreduju, naša cvetala pre 5 do 6 godina, a sada je prešla i krov kuće, ali ipak ne može da sazri. Ona ispod svakog lista krije od 8 do 12 plodova, ali veličine krem bananica koje kupujete deci, a da ima sunca koliko treba, bilo bi ih oko 300 - priča ovaj cvećar. Kako objašnjava, banane se kod nas ne gaje zbog ploda, već dekorativnih listova koji mogu da dostignu dužinu dva do tri metra.

(Južne vesti/S.J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track