SENTA: Mađarski desničarski Jobik otvorila prijemnu kancelariju?!
Foto: Saša Urošev

Vrlo neobičan potez

SENTA: Mađarski desničarski Jobik otvorila prijemnu kancelariju?!

Srbija -
Kao argument za otvaranje kancelarije, navedeno je olakšavanje dvosmerne komunikacije sa Mađarima u „južnim krajevima“

SENTA - Potpredsednik mađarske desničarske stranke Jobik i poslanik u parlamentu Mađarske, Ištvan Savai, otvorio je u prijemnu kancelariju u Senti.

Kao argument za otvaranje kancelarije, Savai je naveo olakšavanje dvosmerne komunikacije sa Mađarima u „južnim krajevima“.

Naglašavajući da to nije partijska kancelarija Jobika, već poslanička kancelarija za prijem, Savai je izjavio da se neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, kao ni izazivanjem tenzija i mržnji. Smisao kancelarije jeste pomoć Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj: - Poslanicima Jobika je predstavljanje Mađara koji žive van granica Mađarske uvek bila moralna, a od uvođenja dvojnog državljanstva i zvanična odgovornost - kazao je Savai.

Rudolf Cegledi
Rudolf Cegledi

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta i potpredsednik SVM, ovako je za Kurir prokomentarisao otvaranje Jobikove prijemne kancelarije: - Nisam prisustvovao otvaranju kancelarije jer sam bio službeno odsutan, a i ne pratim rad te stranke. U Senti oni nemaju neko naročito uporište. Verujem da rad ove kancelarije neće poremetiti dobre međunacionalne odnose u Senti, rekao je Cegledi.

Ukazujući da su ekstremistički stavovi Jobika poznati, Milenko Jovanov, pokrajinski poslanik SNS, ocenio je da njihovo pojavljivanje kod građana Srbije može da izazove nelagodu: - Sama činjenica da se u najavi otvaranja ove kancelarije, za ovaj deo Srbije nekoliko puta koristi termin “južni krajevi”, to najbolje potvrđuje.

Milenko Jovanov
Milenko Jovanov

Ova organizacija, do sada, nije imala značajniju podršku kod građana Srbije mađarske nacionalosti, pa se ne treba njima nešto preterano baviti i davati im na važnosti koju nemaju. Uostalom, odnosi Srbije i Mađarske su prilično dobri, Mađari u Srbiji uživaju veoma visok stepen poštovanja ljudskih i manjinskih prava, učestvuju u političkom životu na svim nivoima, i to je ono što je mnogo važnije od raznih političkih avanturista - kategoričan je Jovanov.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track