Kao argument za otvaranje kancelarije, navedeno je olakšavanje dvosmerne komunikacije sa Mađarima u „južnim krajevima“

SENTA - Potpredsednik mađarske desničarske stranke Jobik i poslanik u parlamentu Mađarske, Ištvan Savai, otvorio je u prijemnu kancelariju u Senti.

Kao argument za otvaranje kancelarije, Savai je naveo olakšavanje dvosmerne komunikacije sa Mađarima u „južnim krajevima“.

Naglašavajući da to nije partijska kancelarija Jobika, već poslanička kancelarija za prijem, Savai je izjavio da se neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, kao ni izazivanjem tenzija i mržnji. Smisao kancelarije jeste pomoć Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj: - Poslanicima Jobika je predstavljanje Mađara koji žive van granica Mađarske uvek bila moralna, a od uvođenja dvojnog državljanstva i zvanična odgovornost - kazao je Savai.

predsednik-opstine-senta-rudolf-cegledi.jpg
Saša Urošev 
Rudolf Cegledi

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta i potpredsednik SVM, ovako je za Kurir prokomentarisao otvaranje Jobikove prijemne kancelarije: - Nisam prisustvovao otvaranju kancelarije jer sam bio službeno odsutan, a i ne pratim rad te stranke. U Senti oni nemaju neko naročito uporište. Verujem da rad ove kancelarije neće poremetiti dobre međunacionalne odnose u Senti, rekao je Cegledi.

Ukazujući da su ekstremistički stavovi Jobika poznati, Milenko Jovanov, pokrajinski poslanik SNS, ocenio je da njihovo pojavljivanje kod građana Srbije može da izazove nelagodu: - Sama činjenica da se u najavi otvaranja ove kancelarije, za ovaj deo Srbije nekoliko puta koristi termin “južni krajevi”, to najbolje potvrđuje.

milenko-jovanov.jpg
Saša Urošev 
Milenko Jovanov

Ova organizacija, do sada, nije imala značajniju podršku kod građana Srbije mađarske nacionalosti, pa se ne treba njima nešto preterano baviti i davati im na važnosti koju nemaju. Uostalom, odnosi Srbije i Mađarske su prilično dobri, Mađari u Srbiji uživaju veoma visok stepen poštovanja ljudskih i manjinskih prava, učestvuju u političkom životu na svim nivoima, i to je ono što je mnogo važnije od raznih političkih avanturista - kategoričan je Jovanov.

(S. U.)

PRIJEMI JEDNOM U TRI MESECA

Savai je naveo da planirana zainteresovane u Senti da prima jednom u tri meseca, ali i da će, u njegovom odsustvu, građane dočekivati članovi Jobika u Južnim krajevima.

- Zadatak ove kancelarije je da održi kontakt, da nam pomaže u radu, i da Mađari koji ovde žive, znaju i osete da je Mađarska sa njima. Ovde će moći da izlože probleme koji ih tište u svakodnevnom životu - kazao je on.