BRUKA KOD PRIJEPOLJA: Verbić ostavio 16 đaka pešaka bez toplog obroka
Foto: Beta Zorana Jevtic

Učenici iz planinskih sela ostaće gladni

BRUKA KOD PRIJEPOLJA: Verbić ostavio 16 đaka pešaka bez toplog obroka

Srbija -
Na đačku kuhinju četvororazredne škole u Jabuci kod Prijepolja odlukom Ministarstva prosvete stavljen je katanac, zbog čega je 16 đaka pešaka iz planinskih sela ostalo bez toplog obroka.

Zbog toga su ogorčeni i prosvetari i roditelji. Škola u Jabuci radi u sklopu OŠ „Mihajlo Baković“ u Seljašnici i do pre nekoliko dana bila je jedino izdvojeno odeljenje u Zlatiborskom okrugu koje je imalo svoju đačku kuhinju.

Međutim, ona je sada ugašena jer prema pravilniku o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru škola može imati zaposlenog u kuhinji sa punom normom samo ako se u njoj deli više od 400 obroka dnevno.- Kuvarica je i dosad radila sa svega 50 odsto norme i teško da će njena plata, koja je približno iznosila 13.000 dinara, spasti prosvetu. Sigurno je da zatvaranjem đačke kuhinje budžet neće puno uštedeti, ali će zato Jabuka i okolna sela biti na velikom gubitku. Meštani ovde uglavnom žive od poljoprivrede i bore se da uprkos brojnim teškoćama opstanu u surovim planinskim uslovima, ali ih država ovom nakaradnom odlukom tera sa ognjišta umesto da ih nagradi i stimulište - kaže učitelj Radoman Petrić.Za đake koji iz planinskih vrleti uz graničnu među sa Crnom Gorom do školskih klupa pešače po pet i više kilometara, užina i šolja toplog mleka ili čaja iz školske kuhinje značile su mnogo. Posebno zimi kada sneg zaveje planinske puteve, pa su primorani da do škole, sa torbom punom knjiga, satima gaze kroz duboke smetove.Do zatvaranja u đačkoj kuhinji su se, osim peciva, spremala i kuvana jela, a roditelji su za topli obrok đaka mesečno plaćali oko 1.000 dinara.

- Oštre zime ovde traju i po šest meseci, i umesto da u te dane u školi dobiju topli obrok koji će da ih okrepi, deca će sada morati da užinaju sendvič koji se zaledio u đačkoj torbi na putu od kuće. U đačkoj kuhinji deca jedno uz drugo sve pojedu, a učitelji su vodili računa da pre obroka operu ruke. Više toga nema - ogorčena je meštanka Svetlana Dosković, majka dvoje đaka.Meštani kažu za „Alo!“ da će tražiti peticijom da đačka kuhinja nastavi sa radom. U prijepoljskom kraju đačke kuhinje ostale su da rade u matičnim školama u Seljašnici, Ivanju i Velikoj Župi, ali je zaposlenim kuvarima smanjena norma, dok je jedino u Jabuci đacima ukinuta užina.- Obraćali smo se lokalnoj samoupravi i Ministarstvu prosvete, ali pomoć nismo dobili ni sa jedne strane, mada smo im argumentvano predočili zbog čega bi kuhinja trebalo da nastavi sa radom. Zbog toga smo morali da primenimo pravilnik i zatvorimo kuhinju jer bi kuvarica u Jabuci imala svega 2,75 odsto norme, što nije dovoljno - kaže direktorka OŠ „Mihajlo Baković“ Jelena Dragutinović.Radila pola veka

- Đačka kuhinja u Jabuci sa manjim prekidima radi od osnivanja škole pedesetih godina prošlog veka i u njoj je svojevremeno užinalo i po 100 đaka, a obnovljena je pre dve decenije. Nažalost, u Jabuci, kao i u drugim planinskim selima, sve je manje mladih bračnih parova i dečje graje, pa je u školi svega 11 đaka u prva četiri razreda i petoro predškolaca – kaže učitelj Radoman Petrić.

(Alo/Ž. Dulanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track