(FOTO) LEPA LI SI, SRBIJO: Evo zašto je Uvac pravi raj za ljubitelje prirode!
Foto: Tanjug Rade Prelic

Jedinstveni prizori

(FOTO) LEPA LI SI, SRBIJO: Evo zašto je Uvac pravi raj za ljubitelje prirode!

Srbija -
Specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije, uklješten između masiva planina Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku.

Okolina je bogata pećinama, kao i jednog od najvećih sistema, Ušački pećinski sistem (6185 m). Pećine odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd.

Oko Uvca žive i 104 vrste ptica, među kojima je najzanimljivije i svakako najznačajniji beloglavi sup, jedna od dve vrste lešinara koje se gnezde u Srbiji.

Impozantne veličine, raspona krila i do tri metra, što ga čini moćnim letačem, a njegov let ispitivali su i primenjival pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane je jedinstvena jer se hrani isključivo uginulim životinjama, čime sprečava širenje zaraze.

Pored velikog bogatstva ornitofaune, značajno je je i prisustvo retkih i ugroženih vrsta sisara i druge faune. Prirodno čiste vode vodotoka i akumulacija, staništa su 11 vrsta riba, a njihovi pojedini delovi su i prirodna plodišta mladice, potočne pastrmke, jezerske pastrmke, klena, skobalja, potočne mrene...

Raznolikost netaknutih staništa, prisustvo endemičnih, reliktnih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, od posebnog su značaja za očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track