(FOTO) BAL U JAGODINI: Obeleženo 117 godina Muške učiteljske škole
Foto: Tanjug Dušan Aničić

Treći pokladski bal

(FOTO) BAL U JAGODINI: Obeleženo 117 godina Muške učiteljske škole

Srbija -
JAGODINA - Studenti i profesori Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini "Trećim pokladskim balom", obeležili su 117 godina internatskog života i osnivanja Muške učiteljske škole u Jagodini.

Svečanost je sinoć održana u svečanoj sali Hotela Hill, a učesnike bala i goste je pozdravila dekan fakulteta profesor Violeta Jovanović. "Bal se održava u znak sećanja na svečarski novembraski trenutak 1898. godine, sa poštovanjem prema svima koji su živeli, podučavali i učili u istom prostoru, gde danas radimo", poručila je Jovanović.

Prema njenim rečima, pre 117 godina učenici Muške učiteljske škole u Jagodini uselili su se u svoj Internat i taj događaj je svečano obeležen pokladskom večerom - bogatom trpezom pred početak posta. "Nastava je počela desetak dana kasnije", dodala je Jovanović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Svečanost su uveličali polaznici Muzičke škole iz Jagodine i Osnovne škole "Rada Miljković" iz ovog grada i članovi Plesnog kluba Jagodine. Dom učenika i studenata u Jagodini, prema arhivskim dokumentima, najsatrijem u Srbiji, osnovao je Sretan Adžić 1898. a 13 dana kasnije i Mušku učiteljsku školu, tada treću u Srbiji, čime je započeto obrazovanje učitelja u Jagodini koje traje i danas.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Od 1919. godine škola počinje da upisuje i učenice. Učiteljska škola u Jagodini je 1972. godine prerasla u Pedagošku akademiju, 1993. godine u Učiteljski, a 2006. godine u Fakultet pedagoških nauka. Od osnivanja pre jednog veka do sada diplomu Učiteljske škole, Pedagoške akedemije, Učiteljskog i Fakulteta pedagoških nauka steklo oko 10.000 učitelja, nastavnika i profesora razredne nastave. Među nosiocima diplome Pedagoške akademije u Jagodini je i 285 stranih državljana - Grka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track