SELO DOLAC U STRAHU: Kamenolom će nas sve sahraniti
Foto: Dado Đilas

Vapaj meštana

SELO DOLAC U STRAHU: Kamenolom će nas sve sahraniti

Srbija -
Moja ćerka i na desetine dece imaju problema s disajnim organima. Brojni vikendaši čije su kućice u blizini umrli su od karcinoma, tvrdi meštanin Ljubiša Ranđelović

BELA PALANKA - Miniranje u kamenolomu bugarske firme „Trejs PZP Niš“ razbija nam kuće i donosi oboljenja. Moja ćerka i desetine dece iz njene generacije imaju problema s disajnim organima, vodili smo ih stalno na inhalacije i disala su uz pumpice. Neću da to dožive i moji unuci.Ljutita poruka Ljubiše Ranđelovića oslikava ono zbog čega se meštani Dolca nadomak Bele Palanke već duže bune. Oni su prst uperili na pomenuto preduzeće i okrivljuju ga da im je svojim danonoćnim radom poremetilo život. Zato su se članovi Inicijalnog odbora ovog sela udružili sa žiteljima Laništa, Crnče, Tamnjanice, Crvenog brega u borbi da se njihovim problemima stane na put.- Sve nam to remeti uslove normalnog života, nanosi materijalnu štetu. Oblaci prašine zasipaju i uništavaju poljoprivredne useve kilometrima okolo. Brojni vikendaši čije su kućice nadomak kamenoloma umrli su od karcinoma - iznosi teške optužbe Ranđelović, član pomenutog odbora.Zbog, po njima alarmantnog stanja, sazvan je zbor meštana u selu Dolcu.- Tačno je da ima problema zbog buke i zagađenja vazduha, ali mi nastojimo da nađemo kompromis s upravom kamenoloma i da stanje dovedemo u normalu. Spremni smo na saradnju, odnosno da kamenolom postavi filtere i da ne bude noćne smene zbog buke. Ima i oštećenja na objektima. Mi ne želimo da zatvorimo kamenolom. Decenijama u njemu rade naši stanovnici i nadamo se da će i ubuduće biti primani radnici iz ovog kraja - ističe Dragan Krstić, predsednik Mesne zajednice Dolac.Najradikalniji u zahtevima da se hitno, pomoću zakona, reši problem jeste Žikica Pavličević, vlasnik kafane prekoputa kamenoloma.- Tu se okreću velike pare. Izvlače na stotine kamiona s kamenom i zarada im je dnevno stotinu hiljada evra. Kamenolom uplaćuje procenat opštini Bela Palanka i državi, a sela oko njega ne dobijaju ništa osim buke, prašine i što meštanima pucaju kuće.

Direktor firme „Trejs“NIJE TAČNO TO ŠTO MEŠTANI GOVOREMilutin Gašević, generalni direktor bugarske firme „Trejs“, koja je kupila „PZP Niš“, tvrdi da meštani nemaju razloga za brigu.- Mi smo uvek spremni za saradnju sa žiteljima sela oko kamenoloma kao i do sada. Interes nam je zajednički i uvek je bilo kompromisa. To što se žale na buku i prašinu, mislim da je neopravdano jer nam je inspekcija stalno prisutna i sve to meri najsavremenijim uređajima. Ja sam u stalnom kontaktu s predsednikom opštine Bela Palanka, dogovorili smo se da im uredimo puteve kroz sela i mi smo spremni čim to opština dozvoli - izjavio je za Kurir Gašević.

EksplozijePUCAJU ZIDOVI NA KUĆAMASedeo sam letos kraj kuće kad je grunula eksplozija. Činilo mi se da se tlo podiglo uvis i umalo sam pao sa stolice. Vidim posle na kući raspuklina, odvojen zid na Domu kulture i oštećenja na zgradi kod komšije Predraga Lilića i još kod jedne komšinice koja je u Italiji - kaže Novica Cvetković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track