DIREKTOR NIŠKOG MUZEJA: Neprihvatljivo vraćanje zgrade naslednicima
Foto: Fonet Marko Mii

Sa gradom potpisan ugovor o trajnom korišćenju

DIREKTOR NIŠKOG MUZEJA: Neprihvatljivo vraćanje zgrade naslednicima

Srbija -
NIŠ - Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović izjavio je danas da je neprihvatljivo da zgrada Muzeja bude vraćena naslednicima nekadašnjih vlasnika i da će od nadležnih organa tražiti da naslednici budu novčano obeštećeni.

U zgradi Muzeja u Ulici Milojka Lešjanina, osim uprave, nalaze se i za Muzej veoma značajne konzervatorske i preparatorske kancelarije, rekao je Popović povodom najave Agencije za restituciju da se u narednom periodu očekuje donošenje rešenja o vraćanju zgrade Narodnog muzeja u Nišu naslednicima vlasnika.

"Te kancelarije su samo jedan od razloga zbog kojeg zgrada treba da ostane Muzeju. Drugi značajan razlog je to što se u zaleđu tog objekta nalazi prostor na kome je planirana izgradnja muzejskog depoa", naglasio je Popović.

On je istakao da Narodni muzej u Nišu ima sa gradom potpisan ugovor o trajnom korišćenju zgrade u Ulici Miljka Lešjanina 14. "To je veoma važan objekat i za nas, ali i za ceo grad i državu, pod čijom zaštitom se nalazi", naglasio je Popović. Objekat u Ulici Milojka Lešjanina, podsetio je Popović, izgrađen je 1927. godine, ali se duže od šest decenija koristi kao muzejski prostor.

Popović je takodje podsetio da zbog pokrenutog postupka restitucije objekta u Ulici Aleksandra Nenadovića, Niš još nema spomen sobu posvećenu Branku Miljkoviću i Stevanu Sremcu. Prema njegovim rečima, grad Niš je taj prostor ustupio Muzeju, ali zbog postupka restitucije, muzej ne sme da u zgradi izvodi bilo kakve radove, pa ni pripreme za otvaranje spomen sobe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track