Srbi s Rusima podižu Teslin toranj na Rtnju
Foto: Profimedia

Beogradsko udruženje građana najavilo

Srbi s Rusima podižu Teslin toranj na Rtnju

Srbija -
Otkupljeno pet hektara zemlje u podnožju planine da bi se na njoj gradilo naučno naselje, kao i veliki objekat u čast srpskog naučnika

BEOGRAD - Naučno naselje s Teslinim tornjem, koji bi nalikovao onom na Long Ajlendu, visokom čak 56 metara, u naredne dve godine počeće da se gradi u podnožju planine Rtanj. Tako tvrde predstavnici beogradskog Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, koji su za ovaj projekat, nazvan „Rtanj“, već otkupili oko pet hektara zemlje.- Zemlju smo otkupili pre dva meseca i reč je o lokaciji u samom u podnožju planine, na oko 100 metara od hotela „Milenijum“. Naš projekat je unet u detaljni plan regulacije i usvojen je na sednici Skupštine opštine Boljevac, a obaveza je da radove počnemo u roku od dve godine. Planiramo da izgradimo naselje Nikola Tesla i da u okviru njega podignemo Teslin toranj, koji bi obezbedio bežični prenos električne energije na celom placu - priča za Kurir Milka Kresoje, predsednica Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle.Projekat se, kako kaže, radi u saradnji s ruskim Institutom za elektrifikaciju, ali ne želi da otkriva kolika je cena njegove realizacije.Planina Rtanj, oko koje su poslednjih decenija ispredani mnogi mitovi, uključujući i onaj o poseti vanzemaljaca, izabrana je kao lokacija baš zato što je, kako naša sagovornica napominje, neizučen fenomen. Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac, kaže da je zemlja u podnožju planine legalno otkupljena, ali da detalje o projektu ne zna.- Gospođa Kresoje je kupila pet hektara zemlje i dostavila nam svoje planove za izgradnju istraživačkog centra u čast Nikole Tesle, ali nismo primili nikakve zahteve za dozvolu za izgradnju tornja - kaže Marjanović.

Svetski priznat... Nikola Tesla
Svetski priznat... Nikola Tesla

UzdržaniNAUČNICI BEZ KOMENTARADok su u Muzeju Nikole Tesle bili uzdržani, poručujući samo da podržavaju one naučne aktivnosti koje su utemeljene na naučnim rezultatima Nikole Tesle, u Centru za promociju nauke napominju da se centar Milke Kresoje ne nalazi na spisku akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija.- Takođe, ne nalazi se ni u našoj evidenciji naučnih društava i udruženja koja promovišu nauku. Kad je reč o izgradnji takvog tornja na privatnoj parceli na planini Rtanj, nemamo komentar - kaže Nemanja Ðorđević, direktor Centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track