NIGDE BEZ ZIMSKE OPREME: Saobraćaj slabijeg intenziteta, nema zastoja
Foto: Profimedia

Stanje na putevima

NIGDE BEZ ZIMSKE OPREME: Saobraćaj slabijeg intenziteta, nema zastoja

Srbija -
BEOGRAD - Saobraćaj je slabijeg intenziteta, zastoja i posebnih ograničenja nema, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Iz ovog udruženja podsećaju vozače da će biti pojačana kontrola saobraćaja, što znači da će biti angažovano značajno više patrola nego što je uobičajeno. Oni apeluju na sve učesnike u saobraćaju da ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Javno preduzeće "Putevi Srbije" iz sektora za naplatu putarine će tokom novogodišnjih i božićnih praznika intezivirati rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na putevima u Republici Srbiji, posebno na auto-putevima pod naplatom.

Oni apeluju na domaće učesnike u saobraćaju da pripreme tačan iznos putarine radi bržeg prolaska kroz naplatne stanice i da u skladu sa svojim mogućnostima ne koriste popodnevne časove poslednjeg dana praznika za povratak svojim kućama, već da to čine ravnomerno tokom celog dana kako bi se izbegla veća zadržavanja.

Prema posednjim informacijama Uprave granične policije Republike Srbije na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

AMSS podseća da je za vreme novogodišnjih i božićnih praznika otvoren granični prelaz Horgoš II (Reske) samo za putnička vozila. Radno vreme ovog graničnog prelaza je od 7-19 časova isključivo za putnička vozila.

Putevi Srbije: Bez zimske opreme i lanaca ne krećite na put!

Javno preduzeće Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo. Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te oni apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta - auto-putevi i državni putevi I prioriteta, gde se preporučuje oprezna vožnja.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini, Tari, Bukulji i Divčibarama su prohodni, ali se proporučuje oprezna vožnja.

Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Valjeva i Ivanjice, gde se preporučuje oprezna vožnja. Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Mačve, Kruševca, Ivanjice, gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Kruševca, Ivanjice, gde se preporučuje oprezna vožnja. Na području Valjeva, na putu IIb-327 Koceljeva-Valjevska Kamenica, u mestu Plavanj - 3 otcepljenja kolovoza, saobraćaj se odvija otežano, važi zabrana za teretni saobraćaj. Na području Zaječara, vidljivost je smanjena do 30 metara na Babinom Zubu, ima povremenih, sitnih odrona, duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama,usecima, zasecima, najviše na putu IB-34 (Đerdapska magistrala). Na području Kruševca, na državnom putu IIA-211 na deonici Brzeće-Kopaonik , IIA-207 deonica Jošanička Banja - Grčak, IIA-208 deonica Vrnjci - Stanišinci - Grčak, IIA-209 deonica Dobre Vode - Stanišinci, važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, za ostala vozila obavezna zimska oprema. Na području Požege u višim predelima ima poledice. Na putu II B-342 Ub - Karaula - Valjevo (Iverak), postoji otcepljenje kolovoza i taj putni pravac je neprohodan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track