ONI SU SLOŽNE KOMŠIJE: Ovako se zajednički slavi Božić u Prokuplju
Foto: B.R./Kurir

Palili Badnjak i lomili česnicu

ONI SU SLOŽNE KOMŠIJE: Ovako se zajednički slavi Božić u Prokuplju

Srbija -
PROKUPLJE – Stanovnici dve ulice u Prokuplju godinama unazad na ulici, složno obeležavaju Badnje veče i dočekaju Božić,uz pesmu,druženje i radost.

Reč je o ulicama Rade Drainac i Treći avgust.Okupe se obično posle 21 sat na Badnje veče i ostaju do kasno u noć.U ponoć se pali Badnjak,lomi česnica,a od ponoći pali se i roštilj.

Uz muziku i priču ove godine je Božić ovako dočekalo sedamdesetak meštana obe ulice.

- Od 2000.godine svake godine se tradicionalno okupimo na ulici i zajedno obeležimo badnje veče i dočekamo Božić.To nam pomaže da cele godine ostanemo zajedno,družimo se kao prave komšije i uživamo u godini koja dolazi-kaže Nebojša Milenković Jumba koji je jedan od organizatora ovog okupljanja.

On dodaje da se za ovu noć dugo pripremaju,a sve domaćice iz ulica složno pripremaju hranu i đakonije za obeležavanje.

- Nama ovaj dan zapravo počinje na Badnji dan u podne,kada svi idemo po Badnjak.Onda se vraćamo kući,a od 21 sat svi izađemo na ulicu,koja ej naš zajednički dom.Nikada do sada nismo brinuli zbog hladnoće,a u veselju učestvuju i najmlađi i najstariji-dodaje Jumba.

Iako je prve dve godine ovo najupečatljiviji obeležavanje za koje znamo u Srbiji prolazilo sa manjim brojem meštana,sada je masovno,pa bukvalno svaka kuća učestvuje u njemu.

- Imali smo i par gostiju iz drugih ulica,a ove godina nas je zaista bilo najviše.Sreća je što imam tako dobre komšije,da smo svi kao jedna kuća i da se svi podjednako radujemo ovom slavlju.Za nas je ono simbol života ovog naselja i kraja i nadam se da će nas sledeće godine biti još više-završava Jumba,koji ej ovu priliku iskoristio da svim pravoslavnim vernicima čestita Božić.

Kao i uvek,najmlađi se najviše raduju slavlju,a u ovoj noći nisu morali rano na spavanje,pa im je to dodatno ulepšalo slavlje.

Meštani ove dve ulice kažu da je sreća u druženju sa komšijama i da je ovo prilika da se pokaže koliko je važno da živimo u zdravom i složnom okruženju!

B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track